Belföld

Több milliárd forint kerülhet vissza a kulturális tárcához

A kulturális tárca maradványképzési kötelezettsége 26,7 milliárd forintról 20 milliárd forintra csökkenhet - mondta Bozóki András kulturális miniszter egy rádióműsorban.

A tárgyalások eredményeképpen hárommilliárd forintnyi összeg már most októberben visszakerülhet a tárcához – közölte a miniszter a Magyar Rádió Háttér című műsorában. Hozzátette: a pénzügyminiszter erről szóló levelét most kapta kézhez. További tárgyalások folynak arról, hogy további hárommilliárd forintot kapna vissza a minisztérium október végén, november elején.

Ezek az összegek jelentős enyhülést hozhatnak a Szépművészeti Múzeumnak, a Magyar Állami Operaháznak, a Magyar Mozgókép Közalapítványnak, a közhasznú társaságoknak és az egyházaknak – fűzte hozzá.

Bozóki András azt mondta: ha a következő összeg is megérkezik, “akkor a maradvány, ami eltér a januáritól, az már csak négy-öt milliárd lesz, és ezt január elején megkaphatjuk”. Közölte: a tárca költségvetési pozíciói nem romlottak tavalyhoz képest.

Arra a kérdésre, miként lobbizta ki a maradványpénzek csökkentését, Bozóki András elmondta: a kormány egésze ráébredt arra, hogy a nemzeti kultúra jelentősége nem becsülhető alá. Mint kifejtette, nyomás van a kormányon a tekintetben, hogy az uniós pályázatokhoz biztosítsa az önrészt, ebből azok a tárcák profitálnak, amelyek pályázhatnak európai uniós forrásokra. A kultúra finanszírozása azonban nemzeti hatáskör. Itt nincsenek olyan mértékben európai uniós források, mint más területeken, ezért a kormánynak kell biztosítania a forrásokat – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik