Belföld

Az MTV elnök megválasztásának és visszahívásának módja

Rudi Zoltánt, a Magyar Televízió Rt. jelenlegi elnökét tavaly március 5-én választotta elnökké a közszolgálati médium közalapítványi kuratóriuma.

A 29 tagú testület ülésén megjelentek közül tizenkilencen szavaztak Rudi Zoltán elnökké választására, négyen ellene voksoltak, hárman tartózkodtak. Az MTV Rt. elnökét – a két másik közszolgálati médiuméhoz hasonlóan – négy évre választják; tisztségének lejártakor egyetlen alkalommal, ugyanennyi időre “újrázhat”.

A törvény szerint a kuratórium hatáskörébe tartozik egyebek mellett a részvénytársaság elnökének megválasztása, a megbízatás egyszeri meghosszabbítása, az elnök visszahívása és annak kezdeményezése is. A kuratórium elnökségének kizárólagos feladat- és jogköre egyebek mellett a részvénytársaság elnöki tisztségére nyilvános pályázati felhívás kiírása, elbírálása, az elnök díjazásának megállapítása. Az elnökség tesz javaslatot továbbá az elnök megválasztására, vagy új pályázat kiírása, az elnök visszahívására, illetve az elnöki megbízatás pályázat kiírása nélküli egyszeri meghosszabbítására.

Az érvényes pályázók közül az veheti át a közszolgálati médium vezetését, akit a kuratórium elnöksége kétharmados arányban jelöl a posztra, és ezt követően hasonló arányú támogatottságot szerez a társadalmi szervezetek delegáltjaival kiegészült nagykuratóriumban.

Az MTV kuratóriumába – a Magyar Rádióéhoz hasonlóan – az irodalom, a színház-, a film-, az előadó-, a zene-, a tánc-, a képző- és az iparművészet, valamint a kultúra egyéb területén működő országos szakmai szervezetek négy, az oktatás és tudomány területén működő országos szakmai szervezetek két tagot küldhetnek. Egy helyen kell megosztoznia a Magyar Katolikus Egyháznak, a Magyarországi Református Egyháznak, a Magyarországi Evangélikus Egyháznak és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének, ahogy összesen egy mandátum jut az itt fel nem sorolt egyházaknak is. Egy-egy hely áll az emberi jogi országos szervezetek, a szakszervezetek országos szövetségei, a munkaadók és a vállalkozók, az újságírók országos szakmai, érdekképviseleti szervezetei által delegáltak rendelkezésére. Szintén egy-egy mandátumot tart fenn a jogszabály a környezet-, természet- és állatvédők, a női érdekképviselet, a gyermekek és az ifjúság, a nyugdíjasok, a testi állapotuk miatt súlyosan hátrányos helyzetben lévők, a sport, a települési önkormányzatok országos érdekképviseleti szervezetei, valamint a határon túli magyar tömörülések számára.

Mendreczky Károly MTV-elnök 2002. július 16-i – a személye elleni politikai támadásokkal és az intézmény érdekeivel – indokolt lemondását követően a Rudi Zoltán által megnyert volt az ötödik pályázat. Első alkalommal – 2002. szeptember 30-án – a pártdelegáltakból álló kuratóriumi elnökség Baló Györgyöt terjesztette jelöltként a nagykuratórium elé, ám az elvetette az indítványt. A következő két kiírás esetében egyetlen pályázó sem kapta meg a jelöltté váláshoz szükséges kétharmados támogatást a kuratóriumi elnökségben 2002. december 5-én, illetve 2003. március 27-én.

A két nappal később közzétett pályázat elbírálásának határnapján, május 27-én Ragáts Imrét választották az MTV elnökévé, aki hat és fél hónappal később, egy általa jogtalanul kötött, majd titkosított filmszerződés nyilvánosságra kerülésének napján lemondott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik