Belföld

Nem bizonyítja a digitális kép a lejárt parkolást

A Fővárosi Bíróság szerint a digitális fénykép nem bizonyítja a lejárt parkolási időt, egy autós ugyanis arra hivatkozva nem fizetett a parkolási társaságnak, mert szerinte a digitális képek könnyen módosíthatóak – írja a Blikk.

A Fővárosi Bíróság jogerős ítélettel utasította el a társaság parkolási díjak megfizetésére benyújtott keresetét. Az autós ugyanis nem nyugodott bele, hogy a lejárt parkolási idejét digitális felvétellel próbálja bizonyítani a parkolási társaság, hiszen az könnyen manipulálható. A bírósági döntés nyomán perek százai indulhatnak a parkolási társaságok ellen.

Az autósoknak a bírósági döntés kibúvot jelenthet. Főleg azután, hogy a Fővárosi Közgyűlés szeptember végén szigorította a nemrég újraalkotott parkolási rendeletét. Eszerint, amíg az autós nem váltott parkolójegyet, nem érvényes az ötperces türelmi idő.


Vajda Pál főpolgármester-helyettes szerint a parkolási cégek félreérthetőnek tartották a júliustól hatályos szabályozás szövegét. Sokan úgy értelmezték, hogy nemcsak a lejárt parkolási szelvény esetén, hanem a jegyváltás előtt is van ötperces türelmi idő. Vajda Pál leszögezte: a jegyváltás előtti türelmi időt nem tudják bevezetni, mivel lehetetlen azt ellenőrizni.


Tévedések


A IX. kerületi önkormányzat kérésére kibővítette a közgyűlés a fizetős parkolási övezetet a Duna és a Soroksári út közötti Millenniumi városközpontra. Ez a terület a korábbi módosításkor véletlenül maradt ki a fizető-övezeti besorolásból.
Egy korábbi hibát korrigálva, a közgyűlés törölte a Budavári Palota területét védettövezeti besorolásból. A Budai Várgondnokság jelezte, hogy ez a térség csak gyalogosok részére járható, autósok számára nem.


Továbbra sem kell fizetni a budai főutak mentén, mivel a közgyűlés ezúttal sem terjesztette ki a fizetőövezetet ezekre az utakra. A Bartók Béla út 2002-es felújításakor a városvezetés ígéretet tett arra, hogy a rekonstrukció után a pesti nagykörúthoz hasonló rendszert vezetnek be Budán is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik