Belföld

Udvariasnak tartjuk a rendőri igazoltatásokat

A TÁRKI legfrissebb felmérése szerint a magyar felnőtt lakosság közel egynegyedét igazoltatták rendőrök az elmúlt egy évben. A megkérdezettek udvariasnak, szakszerűnek értékelték az eljáró rendőröket.

A férfiak 36, a nők 13 százalékát igazoltatták a rendőrök az elmúlt 12 hónapban. A közel háromszoros eltérés feltehetően abból ered, hogy az igazoltatások túlnyomó többsége az autósokat érinti (78 százalék), a magyar sofőrök többsége pedig férfi.

A többi „igazoltatási helyszínen” jóval kevesebb eséllyel kell előkeresni okiratainkat. A megkérdezettek 11 százalékát igazoltatták gyalogosként, mindössze 2 százalékukat szórakozóhelyen,1 százalékot sport rendezvényen, és 8 százalékot egyéb helyszíneken.

Az igazoltatottak kétharmadának visszaemlékezése szerint a rendőrök megindokolták a megállítás okát. 86 százalékuk találta az eljáró rendőrök viselkedését udvariasnak, 90 százalékuk szabályszerűnek. Az igazoltatottak mindössze 14 százaléka értékelte a rendőrök viselkedését inkább vagy teljes mértékben udvariatlannak és 10 százalékuk vélekedett úgy, hogy az igazoltatás során nem játak el szabályosan.


Az elemzés egy 1000 fős – a felnőtt lakosságot kor, nem, lakóhely és iskolai végzettség szempontjából reprezentáló – szeptemberben készült adatfelvételre épül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik