Belföld

Megalakult a Nemzeti Közoktatási Értékelési Tanács

A 15 tagú testület feladata többek között a magyarországi közoktatási mérések szakmai segítése, illetve a nemzetközi vizsgálatok magyarországi koordinátorainak támogatása lesz.

A testületet az Országos Köznevelési Tanács, több szakmai szervezet és szakértő javaslatára hozta létre az oktatási tárca vezetője, elnöke Csapó Benő egyetemi tanár lett. Tagjai között egyetemi docens, az MTA doktora, az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont, az OKNT, az Országos Közoktatási Intézet képviselője, korábbi államtitkárok és a tárca jelenlegi irányítói vannak – közölte Sipos János közoktatási helyettes államtitkár.

Magyar Bálint oktatási miniszter az alakuló ülésen elmondta: a testület feladata lesz, hogy harmonizálja, összhangba hozza a nemzetközi értékelési rendszereket a magyar fejlesztésű rendszerekkel. Adatok nélkül nem lehet az oktatási rendszert megreformálni, s a tanács elősegíti majd azt is, hogy a megfelelő információk e téren rendelkezésre álljanak – tette hozzá a politikus.

Csapó Benő a miniszter tanácsadó testületének elnöke az MTI kérdésére közölte: Magyarország nincs az élmezőnyben az oktatáskutatásra fordított összegeket tekintve. Példaként említette, hogy Finnországban néhány éve 5 millió euros programot indítottak, a britek 40 millió fontot fordítanak ilyen célokra. Ezek az összegek levetítve Magyarország lakosságára 120 milliárdot jelentenének – jelezte.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik