Belföld

Kétezer forint lesz a nyugdíjasok fűtéstámogatása

Kétezer forintos támogatást kapnak havonta október 1-től a fűtési szezonban a mintegy 200 ezer távfűtéses lakásban élő rászoruló nyugdíjasok - közölte Batiz András kormányszóvivő. Harrach Péter korábbi szociális miniszter szerint a támogatás igazságtalan, mert csak egy szűk kört érint.

A támogatás összege a fűtési szezont követően, jövő év április 1. és szeptember 30. között havonta ezer forint lesz – ismertette Batiz András a kormány aznapi ülésén elfogadott döntést. Hozzátette: a támogatás egy évben összességében 18 ezer forintot jelent, egy átlagos méretű, 51 négyzetméteres távfűtéses lakás éves fűtési díját alapul véve13-19 százalékot, ami jóval kedvezőbb, mint az eredetileg ígért tízszázalékos támogatás. Szakértői számítások szerint mindehhez mintegy hárommilliárd forint költségvetési forrás szükséges.

A rászorultságot tekintve a kormány két kategóriát határozott meg: egyrészt az kaphat támogatást, aki egyedül él, és jövedelme az előző hónapban nem haladta meg az öregségi nyugdíj mindenkori minimumértékének háromszorosát, ami jelenleg 74 100 forint. Illetve akkor, ha egy háztartásban több ember él együtt, és a jövedelem egy főre jutó együttes összege nem több a nyugdíjminimum duplájánál, azaz jelenleg 49 400 forintnál. A támogatás azokat érinti, akik nyugellátásban, vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülnek, illetve rokkantnyugdíjasként az 1-es vagy a 2-es kategóriába tartoznak. A támogatás feltétele, hogy a távhődíjat közvetlenül a szolgáltatónak fizessék és tulajdonosai, használói, bérlői vagy haszonélvezői legyenek az adott ingatlannak.


Arról, hogy ki a rászorult, az település önkormányzatának jegyzője dönt, és ahhoz, hogy a rászorulók már októberre megkaphassák a támogatást, ahhoz október 31-ig kérelmet kell benyújtaniuk a jegyzőnél. A nyugdíjfolyósító igazgatóság levélben fogja értesíteni azokat, akik ebbe a körbe tartozhatnak.

Harrach Péter, a Fidesz frakció Szociális Kabinetjének vezetője szerint Gyurcsány Ferenc azt ígérte, hogy minden távfűtéses lakás használójának 5-10 százalékos támogatást fognak adni közvetett módon. Budapesten 30 százalékkal emelkedett a távfűtés díja, de ezt csak egy szűk rétegnél kompenzálják, kimaradnak belőle olyan rétegek is mint például a nagycsaládosok. Ez a támogatás szerinte igazságtalan, nem más mint részleges kármentesítés, az elkövetett károknak mérsékelt enyhítése, amelyből kimaradnak a vidéken lakó és nem távfűtéses lakásban élő emberek is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik