Belföld

A Fidesz adócsalást gyanít a Gyurcsány-villa hasznosítása kapcsán

A parlamenti Apró-Gyurcsány bizottság fideszes elnöke úgy vélte: a jelenlegi adatok alapján alapos a gyanú az adócsalásra a villa hasznosítása kapcsán. Szijjártó Péter több kérdésre is választ vár a Fidesz Gyurcsány Ferenctől a Szemlőhegy utcában lévő Apró-Gyurcsány-Dobrev villa hasznosításával kapcsolatban.

Szijjártó azt is közölte, hogy a bizottságban kezdeményezni fogja annak tisztázását, történt-e adócsalás – mondta a politikus. Az sem kizárt – tette hozzá -, hogy feljelentést tesznek az ügyben. Szeretnék megtudni a miniszterelnöktől, hogy “a Szemlőhegy utca 42. számú villán kívül más ingatlant adott-e bérbe vagy hasznosított-e” a feleségével közösen létrehozott Fittelina Kft., amely később beleolvadt Gyurcsány Ferenc tulajdonában lévő az Altus Rt.-be – mondta a fideszes politikus.

Kérdés továbbá – tette hozzá -, hogy “volt-e valós bérlője Gyurcsányék lakására, uszodájára a Fittelina Kft.-nek 1995-2002 között?” Az ellenzéki politikus közölte: feltételezhető, hogy ha nem végzett üzletszerűen ingatlanhasznosító, ingatlanforgalmazó tevékenységet a Fittelina Kft., akkor fiktíven működő cégről van szó. A politikus azt is mondta, hogy feltehetően színlelt bérleti szerződésről van szó. Ez pedig – tette hozzá Szijjártó Péter – a Polgári törvénykönyv szerint semmis szerződés.

Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott: “a színlelt szerződésnek vannak adójogi következményei”. Szijjártó Péter úgy vélte, hogy “az önmagát bátornak tartó miniszterelnöknek választ kell adnia ezekre a kérdésekre”. Hozzátette: “Gyurcsány Ferenc a megjelent tényközléseket mind a mai napig érdemben nem cáfolta, (…) mindeddig nem perelt, és szóvivője tájékoztatása szerint a jövőben sem kíván pert indítani”.

Batiz szerint minden jogszerűen zajlott

Az Apró-Gyurcsány bizottság szocialista alelnöke az MTI-nek elmondta: Szijjártó Péter nyitott kapukat dönget, hiszen a kormányfő már hónapokkal ezelőtt jelezte, hogy a bizottság meghívásának eleget tesz. Azzal kapcsolatban, hogy Szijjártó Péter még az adócsalás miatti feljelentés lehetőségét is felvetette az ügyben, Csiha Judit annyit mondott: “Akkor tegyék meg a feljelentést!” Ez nem a parlamenti vizsgáló bizottság kompetenciája, mert az nem nyomozó hatóság, iratokat nem kérhet be – fűzte hozzá. “Természetesen mi is szorgalmazzuk, hogy a miniszterelnök úr eljöjjön a vizsgáló bizottság ülésére, hiszen nekünk is vannak még olyan kérdéseink, amiket még nem tudtunk neki feltenni” – mondta a szocialista politikus.

Batiz András kormányszóvivő szerint a Fittelina Kft. a számviteli törvényt betartva a fejlesztésekből kizárólag azt számolta el, ami a céget illette, a magánberuházások után a cég egyetlen fillér adót sem igényelt vissza. Hozzátette, hogy a Fittelina Kft.-nél az APEH 2000-ben átfogó vizsgálatot végzett, és mindent rendben talált. A cég az azóta eltelt időben is maradéktalanul betartotta a jogszabályokat. A cég minden lehetséges jogi lépés megtételére kész azokkal szemben, akik hazug információkat bármilyen formában állítanak vagy híresztelnek, legyen szó politikusokról vagy újságírókról – közölte Batiz András.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik