Belföld

Új földprogramot tervez a kormány

Új földosztó- és földértékesítő program meghirdetését tervezi a kormány, valamint jövőre a nyugdíjrendszer igazságtalanságait is kijavítanák - jelentette be Gyurcsány Ferenc szombaton Battonyán, a nyugdíjas és civil szervezetek országos találkozóján.

A miniszterelnök szerint a Nemzeti Földalapban több százezer hektár föld van állami tulajdonban, s eljött az ideje annak, hogy kis parcellákon gazdálkodó gazdák és vállalkozók ilyen-olyan módon, hosszú hitelekkel is támogatva hozzájuthassanak több földhöz.

“Új földosztás kell Magyarországon, új földosztás- és földértékesítő programot kell hirdetni, hogy a gazda azt lássa, van perspektíva, van jövő és meg fogjuk hirdetni ezt a programot” – mondta Gyurcsány Ferenc.

A több mint tízezres hallgatósága előtt a miniszterelnök a szociális földprogram szükségessége mellet érvelt. Mint mondta, azok, akiknek nincsen pénzük, kellő anyagi tehetségük, kis darabka föld birtokában legalább azt megtermelnék, ami ahhoz kell, hogy a családjuk éljen, hogy ne keljen burgonyát, zöldséget venni, hogy legyen egy kis kukorica az állatoknak. A miniszterelnök szerint a szociális földprogram meghirdetése ezreknek és tízezreknek nyújtana megélhetést.

Nyugdíj-átalakítás jövőre?

A nyugdíjasok helyzetéről szólva a cselekvés fontosságát hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc. Szerinte az elmúlt 15 év új igazságtalanságokat is hozott a nyugdíjasok számára. Szerinte főként azok esetében “sok még a tennivaló”, akik 1989 előtt, vagy 1991 és 1996 között mentek nyugdíjba. A miniszterelnök elmondta, hogy hat nap múlva, jövő pénteken, a Parlamentben, az Idősügyi Tanácsnak azt fogja javasolni, hogy fogadjanak el egy 2006-ban elkezdődő öt éves programot arra, hogy a nyugdíjrendszer belső igazságtalanságait csökkentsék, és hogyan fognak méltányos módon nyugdíjat emelni azoknak a nyugdíjasoknak, akik ezekben az időszakokban nyugdíjba menve hátrányos helyzetben vannak a többiekhez képest.

A nyugdíjrendszer korrekciójának első lépéseként a kormány azokon az idős embereken kíván segíteni, akiknek saját jogán nem is lenne nyugdíja, hanem az elhunyt házastárs jogán kap valamennyi kevés nyugdíjat, “valami elképesztően keveset, ötven százalékot összesen”. Ezt az ötven százalékot két egyforma részletben hatvan százalékra tervezik emelni.

A miniszterelnök szerint lehet, hogy a pár ezer forintnál még többet kellene adni, de aki már próbált megélni havi harminc, vagy negyven ezer forintból, az tudja, milyen sokat jelent 4-5 ezer forint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik