Belföld

Nem értik az autómentes napot a fővárosiak

A taxisok forgalmi dugóval küzdenek, a BKV nem jelzett utasszám-növekedést, a miniszter tömegközlekedési versenyen vett részt - egyelőre ezek az autómentes nap fővárosi tapasztalatai.

A MÁV Rt. közleménye szerint a Nemzetközi Autómentes Nap alkalmából rendezett eljutási versenyt – Szokolyáról Budapest, Andrássy út 20. szám alá – a „tömegközlekedők” csapata nyerte. A környezetvédelmi miniszter és a főpolgármester-helyettes a budapesti agglomerációhoz tartozó Szokolyáról mintegy 30 perccel hamarabb érkezett célba, mint gépkocsival ugyanabban az időpontban induló versenytársaik. A verseny célja annak bemutatása volt, hogy az agglomerációból érkező napi ingázó számára a személyautóval szemben versenyképes alternatíva a tömegközlekedés.

A BKV azt nyilatkozta lapunknak: érezhető utasszám-növekedést nem tapasztaltak az autómenetes nap miatt, bár korábban számítottak erre a lehetőségre, sőt különösebb forgalmi torlódással sem kellett számolniuk, talán még kevesebben is utaztak, mint egyébként szokásos. Egész nap figyelni fogják az adatokat, és amennyiben szükséges, járatsűrítésekkel, illetve átcsoportosításokkal oldják majd meg a helyzetet.

A taxisok a BKV-val ellentétben érezték az autómentes nap hatását. A 6×6 Taxi fődiszpécsere, Tóth Péter a megszokotthoz képest 15-20 százalékkal nagyobb arányú megrendelésről számolt be, valamint a „reggeli csúcs” kapcsán elmondta, hogy jóval több volt az utasok várakozási ideje, és sok megrendelést eleve el kellett utasítaniuk. Az éppen kint lévő taxisoktól az az információ érkezett be, hogy bár a belváros viszonylag jól járható, a külső részek szinte járhatatlanok: áll a forgalom a Szentendrei úton és a Dózsa György úton, de a Margit körúton is nehéz haladni. Tóth Péter elmondta, hogy a délután és az este folyamán is komoly fennakadásokkal kell számolniuk, mivel az útlezárások tovább nehezítik majd a 15-16 óra körül kezdődő délutáni csúcsforgalmat.

Bár a különböző hírek szerint sokan negatívan állnak hozzá a biciklis kampányhoz, az ORTT-hez számos bejelentés érkezett a Boros-Bochkor páros reggeli rádióműsorában elhangzott kijelentésekkel kapcsolatban. A műsorvezető ugyanis sérelmezte, hogy egy jogaiért küzdő kisebbség akadályozza a forgalmat – olvasható az index.hu-n. Erőteljes kifejezéseiről, melyekben többek között a kerékpárosok elgázosításáról szól, annyit mondott, sajnálja, ha valaki nem érti a viccet, de komolyan azt gondolja, hogy bár a biciklizés jó dolog, nem egy kerékpárút-hiányos városba való. Az ORTT még nem döntött, de az a valószínű, hogy nem közösség elleni izgatásról van szó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik