Belföld

Orbán-bizottság: megugrott a felcsúti földek értéke

Részjelentést fogadott el az Orbán-bizottság szerdai budapesti ülésén, amely szerint felcsúti földterületek értékének emelkedése jelentősen növelte a Fidesz-elnök családjának a vagyonát.

Megnőtt az Orbán Viktor felesége által 2001-ben Felcsút környékén vásárolt földterületek értéke azt követően, hogy másfél hónappal a földtulajdon megszerzése után a térség nagymértékű címzett támogatást kapott – áll a részjelentésben.


A részjelentés szerint Orbán Viktor akkori miniszterelnök felesége, Lévai Anikó 2001 októberében összesen 539 380 négyzetméter termőföldet vásárolt Felcsút környékén, összesen hatmillió forintért. Ez az ár – a jelentés szerint – messze az akkori termőföldek akkori átlagára alatt volt. Két hónapra rá, 2001 decemberében az Országgyűlés – a kormány előterjesztésére – 2,7 milliárd forintos támogatást biztosított Alcsútdoboznak, Felcsútnak és további négy környékbeli településnek belterületi vízelvezetés céljára. A beruházás a környékbeli földek értékét jelentősen megnövelte, olyannyira, hogy a Lévai Anikó tulajdonában lévő földterület jelenlegi értéke 34 300 000 forintra becsülhető a jelentés szerint. Az országgyűlési bizottság ugyanakkor hangsúlyozza: a Felcsút környéki ingatlanok felértékelődését eredményező döntés nem tartozott miniszterelnöki hatáskörbe, de nem születhettek meg Orbán Viktor jóváhagyása nélkül.

Révész Máriusz, a Fidesz szóvivője a részjelentére reagálva közleményben hangsúlyozta: mára nyilvánvaló, hogy a szocialisták maguk sem gondolják komolyan azt, amit Orbán Viktor állítólagos vagyongyarapodásáról állítanak. „Egyértelmű, hogy csak azokat a szocialista politikusokat küldi az MSZP ebbe a rosszul megírt politikai színjátékba, akik különböző hazugságaik, szabály- és törvénysértéseik miatt, politikai túlélésük érdekében bármit hajlandóak elvállalni. Az általuk összetákolt bizottsági részjelentés valótlanságok, csúsztatások és rosszindulatú feltételezések halmaza” – írja az ellenzéki politikus lapunknak eljuttatott közleményében. Hozzátette: nem igaz az, hogy Orbán Viktor és felesége privatizáció útján jutott volna az említett földterületekhez, hiszen azok soha nem voltak állami tulajdonban. „Nem igaz az sem, hogy az említett földek belterületté nyilvánítása bármikor, bármilyen formában Orbán Viktor szándékában állt volna, sőt az erre irányuló kezdeményezést maga állíttatta le” – írta Révész Máriusz.  Hangsúlyozta, hogy a bizottsági jelentésre alapozott, a sajtóban megjelenő hamis „tényállításokkal” kapcsolatban Orbán Viktor jogorvoslattal fog élni a független magyar bíróságnál.

A testület a bizottságban egyedüli ellenzéki képviselőként résztvevő Herényi Károly (MDF) ellenszavazata mellett döntött arról, hogy a részjelentés a vizsgálóbizottság összegző jelentésének részét képezi majd.

Vadai Ágnes, az Orbán-család meggazdagodását vizsgáló parlamenti bizottság új elnöke kedden közölte, hogy visszavárja a testületbe Répássy Róbert és Rubovszky György fideszes és Ékes József független képviselőt. Répássy azonban továbbra sem kíván részt venni a bizottság munkájában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik