Belföld

Szabálytalan volt Csurka elnökké választása

A Fővárosi Ítélőtábla keddi jogerős ítéletében kimondta, hogy szabálytalan módon választották két és fél évvel ezelőtt újra Csurka Istvánt a Magyar Igazság és Élet Pártja (MIÉP) elnöki posztjára.

A másodfokú bíróság szerint a MIÉP országos gyűlésének előkészítése és összehívása szabálytalan volt, ezért a bíróság megsemmisítette a Csurka István elnökké választásáról a gyűlésen született párthatározatot. Ugyanezen okok miatt semmisítette meg az ítélőtábla az elnök-ellenjelöltként fellépő Bognár László, akkori alelnök kizárása miatti fellebbezésének elutasítását, helyben hagyva ezzel a Fővárosi Bíróság idén májusban hozott elsőfokú döntését.

A “dominó-elv” alapján Csurka szabálytalan hatalomra kerülése óta eltelt két év elnöki határozatai (pl. az elnökségi ülések összehívása, így azok döntései is) érvénytelenek, tehát az idei, újraválasztó küldöttgyűlés összehívása se volt szabályos – áll a közleményben.

Az indoklás szerint nem volt kétséget kizáróan megállapítható, hogy tényleg az arra jogosultak vettek-e részt a 2003. február 23-i országos gyűlésen, mindegyikük kapott-e szabályos meghívót, és határozatképes volt-e egyáltalán a tanácskozás.

Bognár László, a MIÉP alelnöke elmondta: az újabb perek elkerülése érdekében egyezséget kínálnak Csurkának. Ha békében visszavonul, és nem áll többé a nemzeti összefogás útjába, akkor nem firtatják majd az elnöksége alatt – élettársa irányításával – véghezvitt kétes pénzügyeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik