Belföld

A határon túli magyarok visszafogott kampányt kérnek

Tizenöt évvel a nagy kelet-európai változások után, az EU bővítésének fényében újra kell értékelni és fogalmazni a Kárpát-medencei magyar-magyar problémákat - mondta Szili Katalin a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának megnyitóbeszédében pénteken.

Az országgyűlés elnöke szerint a politikusok felelőssége, hogy boldogulását mindenki a szülőföldjén találja meg elsősorban. Ahhoz, hogy ez így legyen, a Nemzeti Fejlesztési Tervbe és a Szülőföld Programba be kell, hogy épüljenek mindazok az elképzelések, amelyek ezt szolgálják. Szili Katalin kitért arra, hogy a közeledő magyarországi választási kampány során rendkívül fontos, hogy a határon túli magyarságot semmilyen értelemben ne osszák meg úgy, mint ahogy az anyaországban. Ennek érdekében a közeljövőben fórumokat szerveznek a Parlament, illetve a Határon Túliak Hivatala égisze alatt – mondta.

A csúcstalálkozón képviseltették magukat a határon túli magyar szervezetek és a magyar parlamenti pártok frakciói.

A határon túli magyarok szerint az volna a kívánatos, ha a magyarországi pártok tartózkodó álláspontot tanúsítanának a határon túli magyarságot illetően a közelgő választási kampány során, és nem “vele ütnék egymást”. Ezt fogalmazta meg Bugár Béla, a Szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának elnöke, Duray Miklós, a Magyar Koalíció Pártja ügyvezető elnöke és Markó Béla, az RMDSZ elnöke is.

Jónak nevezték az autonómiatörekvésekről, valamint a kettős állampolgárság formáiról kapott háttéranyagokat, de az utóbbi elfogadhatóságáról egyelőre nem tudtak nyilatkozni, mivel az nem konkrétum, hanem tanulmány. A szlovák kormány miniszterelnök-helyettese azt szeretné, ha a frakcióvezetők leülnének, és valamilyen megállapodásra jutának ebben a tekintetben.

A Szülőföld Alapprogramban nagyon szép elgondolások vannak, de azok egyelőre csak célok, a gyakorlatban nem valósulnak meg – fogalmazott Markó Béla..

A határon túli szervezetek ugyanakkor egyetértenek abban, hogy szükség lenne a Magyar állandó értekezlet (Máért) összehívására, a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma nem tudja kiváltani azt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik