Belföld

Fokozott ellenőrzések a madárinfluenza megelőzése érdekében

A magyar állategészségügyi szolgálat a madárinfluenza járvány megelőzés érdekében több ellenőrző vizsgálatot végez a korábban tervezettnél - közölte a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) pénteken.

A közlemény szerint a magyar állategészségügyi szolgálat a korábban tervezett idei mintaszám megduplázásával 2005. január 31-ig további mintegy 11 ezer minta laboratóriumi vizsgálatával ellenőrzi a magyarországi baromfiállományt. A vizsgálatok többlet költsége 45 ezer eurót – mintegy 11-12 millió forintot – tesz ki, amelynek felét az Európai Unió fedezi.

A program célja, hogy az állategészségügyi szolgálat minden lehetséges eszközzel megakadályozza a madárinfluenza járványt Magyarországon. Ezért a vizsgálatok során ellenőrzik nemcsak a gazdasági célból tartott baromfifajokat – például a házityúkot, a pulykát, a ludat, a kacsát, a fürjet, struccot -, hanem a vizsgálat kiterjed kétezer vadon élő madárfaj virológiai vizsgálatára is.

A közlemény emlékeztet arra, hogy a madárinfluenza folyamatosan veszélyt jelent a baromfiállományokra. Ezért az Európai Unió valamennyi tagállamának állategészségügyi hatósága 2003 óta szisztematikus laboratóriumi vizsgálatok végez e területen.

A vizsgálatok kiterjednek a vírus esetlegesen jelenlévő enyhébb kórokozó képességű változatainak jelenlétére is. Ezek az enyhébb fertőzőképességű változatok ugyanis egyes baromfifajokban átalakulhatnak a madárinfluenza erősen ragályos agresszív fajtájává. Ez utóbbi pedig tömeges elhullásokat okozhat a baromfiállományokban és az emberi egészségre is veszélyes lehet.

A madárinfluenza Magyarországra történő behurcolásának megelőzése érdekében az FVM felhívja a Távol-Keletre utazók figyelmét: kerüljék a közvetlen érintkezést a baromfival és egyéb madarakkal. Ezért lehetőség szerint ne látogassanak élőállatokat forgalmazó piacokat, baromfitelepeket.

A baromfi és egyéb élő madarak behozatala harmadik országból a személyforgalomban tilos. Ezeket az állatokat kizárólag az engedélyezett országokból, érvényes állategészségügyi bizonyítványokkal ellenőrzéseket követően lehet behozni – tartalmazza a közlemény.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik