Belföld

Schmidt Mária: Bozóki a magyar kultúrára támadt

Orbán Viktor egykori főtanácsadója, a Terror Háza Múzeum főigazgatója arra szólítja fel a kulturális minisztert, hogy amennyiben nem tud érvényt szerezni a kultúra érdekeinek, mondjon le – olvasható a Magyar Nemzetben megjelent nyílt levélben.

Schmidt Mária szerint Bozóki András nem tud különbséget tenni a demokrácia és a diktatúra között, mert a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma nem folyósítja a Terror Háza Múzeum számára a költségvetési törvényben megszavazott és a minisztériummal kötött szerződésben garantált költségvetési támogatást.

A főigazgató felemlítette azt is, hogy a csángó gyerekek nyári táboroztatása ügyében a tárca vezetője szerinte nyeglén nyilatkozott a szegény sorsú erdélyi gyermekekről. Bozóki azt mondta, hogy sajnálja, hogy a minisztériumi kitüntetését visszautasító Kallós Zoltán néprajzkutató nem tudta áthidaló banki kölcsönnel megoldani a nyaraltatást.

Schmidt nehezményezte, hogy az 1956-os magyar forradalom jövő évi ötvenedik évfordulójára még semmilyen terv nem körvonalazódik, és hogy a „posztkommunista magyar kormány a fenti célra nem kíván pénzt költeni”.

A Fidesz kulturális politikájának alakítója végül kijelenti, hogy Bozóki tervezett intézkedéseit a magyar kultúra ellen indított frontális támadásként értelmezi. A kultúrától elvont pénzek ellehetetlenítik az intézmények munkáját, súlyos károkat okoznak a tudományos munkában.

A múlt héten több mint harminc művészeti szervezet aláírásával jelent meg az a nyílt levél, amelyben a miniszterelnök figyelmét hívják fel a kultúratámogatási rendszer összeomlásáról. A levélből kiderült, hogy a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma nem utalta át a 2005. évre szóló, működési költségeikre megítélt teljes összeget. Ez a tevékenységük ellehetetlenüléséhez vezetett. A kultúra támogatásának összeomlásával fenyegető állapotban ugyanakkor a Nemzeti Kulturális Alapprogram ésszerűtlen átalakítása folyik, a művészeti területek szervezeteinek megkérdezése nélkül. A művészeti közélet egésze bizonytalan, kiszámíthatatlan helyzetbe került.

A Nemzeti Kulturális Alapprogram (NKA) folyamatosan folyósítja azokat a megítélt támogatásokat, amelyekkel kapcsolatban szerződést is kötöttek. “A 2005. év hátralévő részében megkötendő szerződéseknél az igazgatóság a program – a pályázó által közölt – befejező időpontjához igazítva ütemezi a támogatás folyósítását” – olvasható az MTI-hez kedden eljuttatott közleményben, amelyet Harsányi László, az NKA elnöke és Perlik Pál igazgató írt alá. A második félévi pályázati döntések nyomán támogatandó programokra, ahogy azt a pályázati kiírásokban is közzé tették, a támogatás összegét 2006-ban utalják át – közölték az elmúlt hetekben megjelent hírekre és nyilatkozatokra reagálva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik