Belföld

Hiller és Pokorni a privatizációról tárgyalt

A közvagyonról egyeztetett szerdán az MSZP székházban a Fidesz alelnöke és a szocialista párt elnöke. Hiller a privatizáció lezárását, Pokorni az állami vagyon biztonságba helyezését hangsúlyozta.

A találkozót még múlt héten kezdeményezte Pokorni Zoltán, hogy a legnagyobb kormányzó és ellenzéki párt tisztázza a magánosítás körül kialakult kérdéseket. A téma azt követően vált ismét hangsúlyossá, hogy Orbán Viktor hetekkel korábban egy kőszegi rendezvényen arról beszélt, hogy a jogtalanul privatizált állami tulajdont vissza kéne kérni.

„A privatizáció lezárása és leállítása között tartalmi különbség van” – mondta Hiller István szerdán, miután találkozott a Fidesz alelnökével. A pártelnök az MSZP székházában tartott megbeszélés után újságíróknak a privatizációval kapcsolatban azt mondta: „Leállítani nyilván azok akarnak, azok akarhatnak, akik aztán újraindítani kívánnak”. Hozzátette: azt kérte Pokorni Zoltántól, hogy értsenek egyet a privatizáció lezárásában.

A Fidesz alelnöke ezzel szemben azt javasolta, hogy az Országgyűlés még a 2006-os választások előtt kétharmados jogszabály formájában adjon visszavonhatatlan garanciát az állampolgároknak annak az állami törzsvagyonnak az érinthetetlenségére, amelyet nemzeti tulajdonban kell tartani. Pokorni Zoltán a mintegy egyórás találkozó után újságíróknak elmondta: a Fidesz közös tulajdonban tartaná a vasutat, a postát, az autópályákat, a Budapest Airportot, a Volán-társaságokat, a villamosműveket, valamint a kórházakat is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik