Belföld

Eladó a Club Aliga és a Divatcsarnok

A Club Aliga, a Divatcsarnok, a Mária Terézia laktanya és több más, összesen harminc milliárd forintnyi ingatlan értékesítését tervezi szeptemberben a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) - tájékoztatta az MTI-t az intézmény vezérigazgatója kedden.

Az igazgatóság márciusban közzétett listáján szereplő ingatlanok értékesítéséből eddig 15-17 milliárd forint folyt be az idei évre tervezett 30 milliárdból – mondta Zelles Sándor. Ebbe már beletartozik a közelmúltban elkelt Kinizsi laktanya, amely az árversenyben nettó 5 milliárd forintot ért egy magyar befektetőnek – tette hozzá a vezérigazgató. A laktanya értékesítéséből befolyt összeg a honvédelmi tárcához került, a szeptemberben eladásra kerülő ingatlanokból származó bevétel azonban döntően a KVI vagyonát, közvetve az állami költségvetést gyarapítja.

A Club Aliga esetében a korábbi kiírástól eltérően az üdülő részletekben történő vásárlásra is lehetőség van; a telket négy részre osztották, melyből három kerül értékesítésére, egynek pedig a vagyonkezelői jogát adják el. A változtatásra azért került sor, mert a Balaton-törvény előírása miatt a leghosszabb partszakasszal rendelkező Aliga I. esetében tíz méteres közterületi sávot jelöltek ki, és a kikötő környéke is közterületnek minősül. Az ingatlancsoportot egyben megvásároló befektető előnyt élvez az ajánlatok elbírálásakor, de a korábban 8 milliárd forintra becsült ingatlan értéke várhatóan csökken a változás miatt – jegyezte meg Zelles Sándor.

Értékesítésre kerül a Mária Terézia laktanya, amely egy 35 ezer négyzetméteres épületet és 1,5 hektáros telket foglal magában. Az építmény jelenleg irodaházként üzemel, és a vezérigazgató reményei szerint a magánbefektető jobb funkciót talál a műemlékként nyilvántartott épületnek a jövőben.

A szintén műemlék Divatcsarnok is értékesítésre kerül a KVI tervei szerint a hónap folyamán. A műemléki előírások szerint vissza kell állítani az épület tetején levő jégpályát, a Lotz-terem közcélokat kell hogy szolgáljon, és a homlokzatát meg kell őrizni.

A három ingatlan értékesítéséből összesen mintegy 10-15 milliárd forint bevételre számít a KVI – ismertette a vezérigazgató.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik