Belföld

Kamerák figyelnek jövőre a Városligetben

Bekamerázzák a Városligetet és a XIV. kerület kritikusabb pontjait. A rendszer jövő nyár elejétől működik majd.

A XIV. kerületi képviselő-testület szeptember 20-án, a Fővárosi Közgyűlés pedig várhatóan az az utáni soros ülésén véglegesíti a társulásról szóló döntést, amely majd a térfigyelő rendszert működteti. A Városháza nyolcvan, a zuglói önkormányzat 70 millió forinttal száll be a rendszer kiépítésébe.

A parkban és a kerület legkritikusabb részein harminc-harminc kamerát helyeznek el, a rendszer központja pedig a helyi rendőrkapitányságon lesz. A hálózat működését egy erre a célra rendszeresített járőrkocsival teszik még hatékonyabbá – tudta meg a Népszabadság Zugló alpolgármesterétől, Rozgonyi Zoltántól.

Rozgonyi szerint nagyot javul majd a közbiztonság, a liget valószínűleg az egyetlen közpark lesz, ahol sötétedés után is viszonylagos biztonsággal lehet majd sétálni. Azt ugyan fájlalja, hogy az eredeti tervvel ellentétben a rendszer működtetésére társulás, és nem Kht. jött létre. Így nem tudják visszaigényelni az áfát a kiadások után, és a forma nemigen ad lehetőséget az utólagos csatlakozáshoz sem, pedig szerinte egy-egy cég, intézmény vagy társasház szívesen szereltetne föl rendőrségre bekötött kamerákat. Azzal, hogy fizetnének ezért a szolgáltatásért, nagymértékben lehetne csökkenteni az évi százmillió forintra becsült fenntartási költségeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik