Belföld

Kuncze: az SzDSz nem vesz részt az igéretversenyben

Kuncze Gábor szabad demokrata pártelnök szerint négy pilléren nyugszik az SZDSZ 2006-os választási stratégiája.

A pártelnök szerint a négy pillér egyfelől bemutatja a választóknak a konzervatív, a szocialista és a liberális válasz különbségét, másrészt pozitív, a programokra koncentráló kampányt folytat, és nem vesz részt “sárdobálásban”, harmadsorban önállóan indul a választásokon, végül pedig nem vesz részt “ígéretversenyben”.

Kuncze Gábor pártjának seregélyesi frakciórendezvénye után, budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: az SZDSZ reális célnak tartja a tavalyi európai parlamenti választásokon elért 8 százalékos eredmény megismétlését, illetve túlszárnyalását.

A kisebbik kormánypárt elnök-frakcióvezetője közölte, hogy a képviselőcsoport találkozóján napirendre kerültek az üzemanyagárak is, azok piaci, valamint adórésze. Ez utóbbi terület – mondta – a jövedéki, valamint az általános forgalmi adóból áll össze, az előbbinél “meg van kötve a kezünk”: az Európai Unió, az Európai Bizottság nem javasolja a tagországoknak annak csökkentését, de az áfában nagyobb a mozgástér. Kitért arra, hogy a jelenlegi kormányzati koncepció szerint januártól 5 százalékponttal csökken a legmagasabb, 25 százalékos áfa-kulcs. Hozzátette, hogy az említett mozgástér kormányzati kompetenciának számít, dönteni kell, és a javaslatokat mielőbb az Országgyűlés elé terjeszteni.

Kuncze Gábor a következő kormányzati ciklusra tekintve kiemelte, hogy sürgősen meg kell változtatni az egészségügy finanszírozását. E véleménnyel – tette hozzá – most egyedül van az SZDSZ, mint korábban a sorkötelezettség megszüntetésével, valamint az adócsökkentéssel. Ez utóbbi kérdésekben – jegyezte meg – azóta versenyben tulajdonítja magának a többi párt a kezdeményezést.

Azt mondta, hogy miután Orbán Viktor, a Fidesz elnöke mostanában sokat beszél adócsökkentésről, itt az alkalom arra, hogy ők is megszavazzák a szocialista-liberális kormány által előterjesztésre kerülő javaslatokat. Hangsúlyozta, hogy az SZDSZ kompromisszumnak tekinti azt az ősszel az Országgyűlés elé kerülő 5 éves programot, amelyben konszenzus született a kormányban. A liberális párt azonban nem mond le további adócsökkentésről sem. Szintén fontos területként említette az állami kiadások oldalát, amelyet át kell tekinteni akkor, ha adócsökkentést akarnak: mint mondta, kisebb, olcsóbb és hatékonyabb szolgáltatásokat végző államra van szükség.

A kampánystratégiához Kuncze Gábor hozzáfűzte, hogy az ígéretversenytől való tartózkodás azt is jelenti, hogy feltárják, ha más pártok megalapozatlan ígéretekkel állnak elő, kiszámolják, hogy az egyes ígéretek mennyibe kerülnek – ahogyan ezt tették most a Fidesz “visszaállamosítási” javaslatával.

Arra az újságírói kérdésre, hogy töretlen-e a szabad demokrata frakció bizalma Magyar Bálint oktatási miniszter iránt, Kuncze Gábor a sajtótájékoztatón azt válaszolta: fel sem merült, hogy nem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik