Belföld

Versenyhivatali bírság az orvosi kamarának

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) napi hatezer forintos bírságot rótt a Magyar Orvosi Kamarára (MOK), mert annak etikai kódexe a tagok számára tiltja tevékenységük reklámozását – írja a Népszabadság.

A GVH két eljárást is lefolytatott az elmúlt években a szakmai szervezet ellen amiatt, mert a MOK versenykorlátozó normákat írt elő tagjainak. Kifogásolták, hogy minimum- díjakat szabott meg a szolgáltatásokra, a szakmai etikai kódex pedig korlátozta az orvosi tevékenység hirdetését. A büntetést a határozat kézhezvételétől mindaddig fizetnie kell a köztestületnek, amíg nem módosítja etikai szabályzatát, illetve meg nem szünteti a kötelező, minimumdíjtételek alkalmazását.

A versenyhivatali bírság meglepte Éger Istvánt, az orvosi kamara elnökét. Közölte: hónapok óta egyeztet a kamara a GVH munkatársaival, s egyértelműen jelezték, hogy az etikai kódexen csak bonyolult eljárással tudnak változtatni, amihez időre van szükség. Az új szöveget az országos küldöttgyűlés jogosult elfogadni, ez a fórum pedig késő ősszel, november végén vagy december elején ülésezik.

A kamara jelenlegi etikai kódexe megengedi, hogy az orvos a magánrendelését meghatározott méretű táblán hirdesse, ezzel szemben szigorúan tiltja a reklámot. Csak a minősítés nélküli, tárgyszerű adatközlés elfogadható a szabályozás szerint. Etikátlannak minősíti továbbá műtétek, konkrét kórtörténetek ismertetését, különösen pedig a még ki nem próbált, szakmailag el nem fogadott gyógyítási eljárások népszerűsítését nem tudományos szaklapokban.

Torjákné Amberger Teréz, a GVH tanácsosa elmondta: ezek a büntetések az uniós csatlakozás óta törvénysértők, a hivatal ezért sem várhatott tovább a bírság kiszabásával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik