Belföld

Nyíregyháza Schengenhez közelít

Magyarország 2006. végére kialakítja a schengeni típusú határőrizeti rendszer feltételeit - mondta Lamperth Mónika belügyminiszter Nyíregyházán.

Magyarország azt szorgalmazza, hogy eközben az Európai Unió is végezze el a szükséges fejlesztéseket, így az információs hálózat kiépítését, valamint az egységes vízumnyilvántartás kialakítását – tette hozzá a tárca vezetője.

A belügyminiszter a szabolcsi megyeszékhelyen a schengeni felkészülés részeként létrehozott idegenrendészeti integrált vezetési központ működésének tapasztalatairól, valamint a kistérségi együttműködésről tárgyalt. Lamperth kiemelte: az integrált vezetési központ a határőrség, a rendőrség, a vám- és pénzügyőrség, a bevándorlási hivatal, illetve a munkaügyi felügyelőség határtérségi ellenőrző munkáját hangolja össze. A központ folyamatosan szűrő-ellenőrző rendszert működtet az illegális migráció és az ahhoz kapcsolódó jogellenes cselekmények visszaszorítására.

Három százalékkal több rendőr

A belügyminiszter a fokozott ellenőrzés kapcsán megemlítette a tárca Látható rendőrség elnevezésű programját is, amely az úgynevezett végrehajtási állomány létszámát növelte 3057-ről 3157-re.

A miniszter a kistérségi együttműködéssel kapcsolatban azt hangsúlyozta: a közös feladatellátáshoz központi forrást is kapnak az önkormányzatok, az észak-alföldi régió három megyéjében az idén például meghaladta a kétmilliárd forintot a pénzügyi segítség a tavalyi 900 millió forinttal szemben.

Lamperth Mónika kitért a 48 leghátrányosabb helyzetű kistérségre, amelyek érdekében – mint elmondta – a Belügyminisztérium 2006-ra többlettámogatást kér a központi költségvetéstől.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik