Belföld

Nincs alternatívája Lábadynak

Az Alkotmánybíróság tagjainak megválasztását előkészítő jelölőbizottság hétfőn délután a négy parlamenti párt képviselőinek részvételével ülésezett a parlamentben. A tárgyalás nem volt túl eredményes: a Fidesz mindkét javaslatát visszadobták.

A négy parlamenti párt delegáltjaiból álló testületet azt követően hívta össze Szili Katalin házelnök, hogy a négy alkotmánybíró-jelölt egyike, Lábady Tamás jelezte: nem vállalja a jelölést. A Fidesz két javaslattal érkezett a helyzet megoldására, ám a testület mindkét személyt elutasította.


Szili Katalin házelnök a mostani jelöltekről az ülést követően elmondta: az egyik személyt már korábban elutasították, a másik jelölt pedig nem felelt meg annak a jogszabálynak, amely előírja az alkotmánybírói poszt betöltésének feltételeit. A Házelnök a nagydoktori cím, a szükséges húsz év szakmai gyakorlat és az egyetemi tanári beosztás hiányát említette. Az elutasított jelöltek nevét Szili Katalin azonban nem kívánta nyilvánosságra hozni.

A jelölőbizottság az augusztus 30-i ülésén döntött arról, hogy Bragyova András, Holló András, Kovács Péter és Lábady Tamás megválasztását javasolja az Országgyűlésnek. A szándékok szerint az Országgyűlés szeptember 12-én választaná meg a négy alkotmánybírót. Két jelölt, Bragyova András és Kovács Péter személyében már korábban egyetértés volt a frakciók között, míg a legutóbbi ülésen határoztak arról, hogy újraválasztják az Alkotmánybíróság jelenlegi elnökét, Holló Andrást és a testület egy korábbi tagját, Lábady Tamást. Utóbbi azonban múlt héten kifejtette: nem vállalja a jelölést. Az MDF egyébként már akkor fenntartással fogadta a döntést, míg az SZDSZ az elmúlt napokban közölte, olyan jelöltet, aki már korábban is betöltötte e posztot, nem támogat.

A jelölő bizottság jövő hétfőn ismét összeül. Ekkor fognak dönteni arról, hogy a tervezettnek megfelelően ugyanazon a napon, szeptember 12-én válasszon-e a parlament alkotmánybírákat, vagy ebben az időpontban csak arról a két személyről szavazzanak, akikről már korábban is egyetértés volt, a többiekről pedig egy héttel később szülessen döntés. Az alkotmányügyi bizottság Bragyova Andrást, Kovács Pétert és Holló Andrást kedden hallgatja meg.

Az ülésen egyébként az MSZP-t Vastagh Pál, az SZDSZ-t Fodor Gábor, a Fideszt Répássy Róbert, az MDF-et pedig Herényi Károly képviselte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik