Belföld

Gyurcsány: a populizmus az igazi ellenfél

A demokratikus közép legnagyobb ellenfelének nevezte Gyurcsány Ferenc vasárnap a populizmust, amely vitatja, viszonylagossá teszi a demokratikus parlamentarizmust és általánosságban hivatkozik az emberekre csak azért, hogy szinte bármit megtehessen.

A kormányfő erről az MSZP őszi politikai évadnyitó rendezvényén beszélt több mint félezres hallgatóság előtt Budapesten. Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: nem lehet egyszer “panelprolizni”, aztán leülni Miskolcon egy panelban lakó család asztalához, vagy visszaállamosításról beszélni, majd másnap, megriadva saját kijelentésünktől, visszavásárlásra módosítani kijelentésünket.

A kormányfő szerint a demokratikus politikus kötelessége, hogy irányt mutasson, nem az, hogy irányba forduljon, mert aki az utóbbit teszi, nem demokratikus politikus, hanem szélkakas. Szerinte a populista épp azt nem meri vállalni, ami a demokratikus politikus dolga: felelős programot mutatni az országnak.

Az évadnyitó rendezvény nyitánya volt az MSZP most induló, hathetes kampányának, amelyet – az MTI információi szerint – a korábbiaknál intenzívebb, “frissebb”, a fiatalokhoz jobban megszólító akciónak terveznek. A kampány célja, hogy a miniszterelnök által megtestesített politikai karaktert közelítsék az MSZP-hez, és a kormány baloldali értékekkel összhangban lévő lépéseit azonosítsák az MSZP-vel mint vezető kormánypárttal.

A vizuális megjelenésben is tetten érhető modernizációs célú változásként a párt elhagyta a kéket, mint kiegészítő színt. A párt a szezonnyitón már kizárólag a nyugat-európai szociáldemokrácia színét és formáját jelentő piros négyzettel, valamint az MSZP szegfűjét használta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik