Belföld

Hétfőn egyeztetnek az alkotmánybírói jelölésekről

A házelnök szeptember 5-ére, hétfőre összehívta az Alkotmánybíróság tagjainak megválasztását előkészítő jelölő bizottság soron kívüli ülését. Erre azért volt szükség, mert Lábady Tamás bejelentette, hogy nem vállalja a jelöltséget.

Azt szeretném elérni, hogy szeptember 12-re meg legyen mind a négy jelölt – nyilatkozta az MTI-nek Szili Katalin, aki ezért kérni fogja a frakciókat: tegyék meg jelöléseiket annak érdekében, hogy négy alkotmánybírót választhasson a parlament.

A jelölő bizottság keddi ülésén döntött arról, hogy Bragyova András, Holló András, Kovács Péter és Lábady Tamás megválasztását javasolja az Országgyűlésnek. A szavazás tervezett időpontját a házelnök szeptember 12-ében jelölte meg.

Két jelölt – Bragyova András és Kovács Péter – személyében már korábban egyetértés volt a frakciók között, míg a legutóbbi ülésen határoztak arról, hogy újraválasztják a jelenlegi alkotmánybírósági elnök Holló Andrást és egy korábbi tagot, Lábady Tamást.

A törvény szerint 11 tagú Alkotmánybíróság tavaly december óta a határozatképesség határán, 8 fővel működik. Mivel a teljes ülés határozatképességéhez legalább 8 fő részvételére van szükség, tavaly decemberben olyan helyzet állt elő, hogy ha csak egy alkotmánybíró megbetegszik, az Alkotmánybíróság működésképtelenné válik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik