Belföld

Az SZDSZ nem szavazza meg a régi alkotmánybírákat

Az SZDSZ nem szavazza meg szeptember 12-én azokat az alkotmánybírákat, akik egyszer már betöltötték ezt a tisztséget. A liberális párt ezzel kitart korábbi álláspontja mellett, ugyanakkor nem akasztja meg a folyamatot: nélkülük is megvan a kétharmad.

Az SZDSZ elvi fenntartások miatt nem szavazza meg a parlamentben a jelenlegi, vagy korábban volt alkotmánybírók mandátumhosszabbítását, illetve újraválasztását, bár az aktuálisan érintett személyek – Holló András jelenlegi alkotmánybírósági elnök és Lábady Tamás volt alkotmánybíró – személyével kapcsolatban nincs kifogása.


Fodor Gábor , az SZDSZ ügyvivője az MTI-nek elmondta, pártja azért kifogásolja az újraválasztást, mert ha gyakorlattá válna, azt a veszélyt rejtené magában, hogy egy alkotmánybíró egyes döntéseknél esetleg mérlegelné, hogy állásfoglalása nem veszélyezteti-e újraválasztását. A politikus hozzátette: míg egy országgyűlési képviselőnek a köz akaratát kell megjelenítenie, az alkotmánybírók nem ennek, hanem az alkotmánynak és a törvényességnek vannak alárendelve, munkájuk során pedig adódhat olyan helyzet, hogy az alkotmányosságot a közvélemény általános vélekedésével szemben kell képviselniük. Példaként a halálbüntetés ügyét említette, amelynek visszaállítását a közvéleménykutatások szerint a társadalom többsége támogatná. Mint mondta, bár az alkotmánybírákat a parlament választja, azok a jogászok, akiknek személye a közvéleményben vitát vált ki, vagy nagyon karakteres a véleményük, nem reménykedhetnek abban, hogy bíróvá válnak ebben a testületben.


Fodor Gábor hangsúlyozta, hogy azért sem támogatják a mandátumhosszabbítást és az újraválaszthatóságot, mert ez rossz üzenet a magyar jogásztársadalom felé, amelyben az SZDSZ szerint sok alkotmánybírának alkalmas személy van. Ezért várható, hogy a szabad demokraták kezdeményezni fogják az alkotmánybírósági törvény módosítását annak érdekében, hogy megszűnjön az alkotmánybírák újraválasztásának, illetve mandátumhosszabbításának lehetősége.

Mint arról kedden lapunk beszámolt, szeptember 12-én ismét teljessé válhat a 11 tagú bírói testület, amely az utóbbi hónapokban nem egyszer működésképtelen volt. Az Alkotmánybíróság stabilitásának visszaállítására jelenleg a régi bírák újraválasztása tűnik az egyetlen megoldásnak, mivel a pártoknak évekig nem sikerült új személyekről megegyezniük. Most azonban úgy tűnik, hogy az MSZP, a Fidesz és az MDF végre megállapodott: a két konszenzusos jelölt, Bragyova András és Kovács Péter mellett Holló Andrást és Lábady Tamást szavazhatja meg az Országgyűlés. Mivel a három másik parlamenti párt együttesen kényelmesen biztosítja a megválasztáshoz szükséges kétharmadot, az SZDSZ nélkül is újra teljes lehet a taláros testület.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik