Belföld

Sólyom a legnépszerűbb

A frissen beiktatott köztársasági elnök rögtön az élen nyitott a népszerűségi listán, 11 ponttal megelőzve az eddigi első helyezett Dávid Ibolyát. Stabilan tartja harmadik helyét az elnökválasztás másik indulója, Szili Katalin is - tudjuk meg a Szonda Ipsos legfrissebb felméréséből, amelyet a Népszabadság tett közzé.

A Szonda-Ipsos augusztus közepén készült felméréséből kiderül, hogy Sólyom László – elődeihez hasonlóan – már hivatalba lépése első hónapjában a legnépszerűbb politikus lett.

Sólyom László elődjeihez hasonlóan, már hivatalba lépése első hónapjában a legnépszerűbb magyar politikus lett. A 67 pontos rokonszenvindexével jelentős mértékben megelőzi a második Dávid Ibolyát (56 pont) és az őt követő Szili Katalint és Göncz Kingát (55-55 pont). Az új köztársasági elnök konszenzusos politikusként indul, a társadalom különböző csoportjaiban hasonlóan vélekednek róla. Az őt értékelők többségét reménnyel tölti el a politikában való megjelenése, hattizedük pozitívan minősítette a köztársasági elnököt. A válaszolók bő egynegyede semlegesen viszonyul hozzá, míg csupán egytizedük formált negatív véleményt.

Az osztályzatok alapján számított 67 pontos népszerűségi indexe lényegében azonos Mádl Ferenc búcsúzó pontszámával. Úgy tűnik, Sólyom László a választópolgároktól megkapta azt a bizalmat, amelyet az elmúlt másfél évtizedben elődjei megteremtettek az államfői posztnak. A Fidesz-szavazók által adott 73 pont, az SZDSZ támogatóitól kapott 69 pont, továbbá az MDF-esek 68 és az MSZP-sek 65 pontja közötti eltérések statisztikai értelemben minimálisak.

Érdekesség, hogy a 24-es listán mindössze öt nő szerepel, ám ők mind az első tízben kaptak helyet. Göncz Kinga épphogy leszorult a dobogóról, Lamperth Mónika a hetedik, Lendvai Ildikó a kilencedik legnépszerűbb a vizsgált politikusok rangsorán. A felmérésből az is kiderül azonban, hogy Kóka Jánosnak nem sikerült javítania megítélésén (jelenleg a tizenhatodik), és még mindig az Áder-Magyar-Kövér trió zárja a sort.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik