Belföld

Font: kivételeztek a Zwack Rt.-vel

A Zwack-bizottság fideszes elnöke szerint kivételező és egyedi eljárást folytatott a vizsgálatot végző vámhivatal a Zwack Rt. tarifálási ügyében.

A politikus összegezve a testület munkáját elmondta: 2001 novemberében, valamint 2002 elején a Zwack Rt-nél adóvizsgálatot hajtottak végre, és vegyvizsgálat segítségével megállapították, hogy több termék vámtarifaszámát tévesen sorolták be. A vámigazgatóság szerint, ha helyesen történik a besorolás, sokkal több adót kellett volna fizetnie a cégnek.

Font Sándor hangsúlyozta: a kormányváltás előtti időszakban a vámhatóság rutinszerű, az ügynek megfelelő eljárást folytatott, azonban 2002 májusa után a vám- és pénzügyőrség vizsgálatot végző hivatala “megtorpant. Az eljárás ezt követően kivételező és egyedi volt -jegyezte meg a képviselő, aki szerint a vizsgálatot végző vámhivatal nyolc hónapig nem tett semmit az ügyben, majd a Pénzügyminisztérium állásfoglalását kérte.

A tárcánál egy megbeszélést hívtak össze, amelyen – az ott készült feljegyzés szerint – a minisztérium a Zwack Rt. álláspontjával értett egyet. Ezen a megbeszélésen felvetődött a törvénymódosítás is, amely végül meg is történt, így visszamenőleges hatállyal mentesültek az adófizetés alól mindazon cégek, amelyeknek vámtarifa-besorolási problémájuk volt.

Font Sándor szerint a Zwack Rt.-nek 2-2,5 milliárd forint adóhátraléka keletkezett, míg az ügyben érintett összes cégnél ez több tíz milliárd forint hátralék, aminek a befizetése alól a törvény módosítása után mentesültek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik