Belföld

Már csak pár szakaszon van árvízkészültség

Az esőzések elmúltával lassan minden folyón levonul az ár. A Rábán Győr térségében és a Mosoni-Duna jobb partjának rábcai szakaszán vasárnap délután hat órától megszűnt az elsőfokú árvízvédelmi készültség. Budapesten továbbra is le van zárva a budai alsórakpart egy része.

Győrött a Mosoni-Duna szombati 535 centiméteres vízállással tetőzött, ezt követően mindössze kilenc centimétert apadt vasárnap délutánig. A Mosoni-Duna jobbpartján Vének és Dunaszentpál között azonban továbbra is elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

A Duna szigetközi szakaszán Vének és Dunaremete között fenntartják a másodfokú készültséget. A folyó Nagybajcsnál a szombati 606 centiméteres tetőzése óta harminc centimétert vonult vissza a víz. A lassú apadás oka, hogy a folyó felső szakaszáról még mindig jelentős vízhozam érkezik.

A folyó Komárom-almásfüzítői szakaszán és Esztergom térségében fenntartják az elsőfokú árvízvédelmi készültséget.

A belvízzel elöntött terület szombat óta mintegy 300 hektárral nőtt és nagysága eléri a 4800 hektárt. A belvíz leginkább az Észak-Hanságot és a Szigetközt sújtja. A vízügyi hatóság két szivattyútelepet üzemeltet az érintett térségben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik