Belföld

Nincs árvízi helyzet a Felső-Tisza-vidéken

A Túr kivételével, ahol továbbra is harmadfokú az árvízvédelmi készültség, nincs árvízi helyzet a Felső-Tisza-vidéken.

A Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint Magyarország határaival szomszédos területeken, Kárpátalján és Erdélyben jelentéktelen mennyiségű csapadék esett, így a folyókon levonuló árhullámoknak nincs jelentősebb utánpótlása. A belvíz a felső-szabolcsi úgynevezett Alsó öblözetben okoz gondokat, ahol első fokú a készültség.

A Túr folyó pénteken este tetőzött Garbocnál, ahol mintegy egy méterrel közelítette meg a töltéskorona szintjét. A Túr teljes hazai szakaszán tovább tart az áradás, így továbbra is haramdfokú az árvízvédelmi készültség.

A Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szakemberei éjjel-nappal fokozott figyelőszolgálatot tartanak a védvonalak mentén. A tiszai árhullám Tiszabecsnél tetőzött pénteken reggel, a folyó lejjebb még árad. A levonuló ár miatt nem kellett készültséget elrendelni.

Első fokú belvízvédelmi készültség van érvényben a felső-szabolcsi Alsó öblözetben. A térség csatornáiban magasabb vízszintek alakultak ki az elmúlt napokban lehullott 70-75 milliméternyi csapadék miatt. A tiszaberceli szivattyútelep pénteken mintegy 50 ezer köbméter belvizet emelt át a befogadó medencébe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik