Belföld

Szeptember közepétől lehet új rádióelnök

Várhatóan szeptember 19-én tartják a Magyar Rádió elnöki posztjára jelöltet állító és a személyi javaslatokról döntő tanácskozásokat.

Jövő hétfőn határoz a kuratórium elnöksége arról, hogy a 14 pályázó közül kiket hallgat meg személyesen is, a társadalmi delegáltakkal kiegészült nagykuratórium pedig szeptember 5-i ülésén ismerkedhet meg a jelentkezők elképzeléseivel.

A mostani a harmadik pályázat a rádió elnöki tisztségére az idén. A médiatörvény szerint a parlament által választott elnökségnek kétharmados szavazással kell jelöltet állítania a posztra, a társadalmi szervezetek küldötteivel kiegészült nagykuratóriumnak pedig hasonló arányban kell támogatnia a javaslatot.

Ha szeptember 19-énél korábban akarnának dönteni a kérdésben, az olyan szoros menetrendet tenne szükségessé, ami “kevéssé valószínű, hogy tartható” – nyilatkozott Gellért Kis Gábor, a közszolgálati médiumot felügyelő közalapítvány kuratóriumának elnöke. Ugyanis a médiatörvény rendelkezései alapján a pályázat benyújtását követően 30 napig – ez esetben szeptember 22-ig – van idejük a választásra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik