Belföld

A kocsmákban is betiltanák a dohányzást

Várhatóan ősszel az országgyűlés elé kerül az a törvénytervezet, amely lehetővé teszi a teljes dohányzási tilalom bevezetését az iskolák és az egészségügyi intézmények területén - közölte Kökény Mihály, népegészségügyi kormánymegbízott csütörtökön.

A tilalom 2006 január 1-jétől lépne hatályba és elképzelhető az is, hogy ebben a szabályozásban bevezetik a vendéglátóhelyek és a szórakozóhelyek területén a dohányzási tilalmat – mondta Kökény Mihály.

Gábor Edina, az Országos Egészségfejlesztési Intézet főigazgatója elmondta, hogy szeptember elsejétől telefonos szolgálat, tüdőgondozói szakrendelés és a zárójelentéseken megjelenő tájékoztató feliratok segítik majd a dohányosokat abban, hogy leszokjanak káros szenvedélyükről. Hozzátette: szeptember elsejétől már az OEP finanszírozza a tüdőgondozókban a dohányzásról való leszokást segítő rendeléseket, ahol felkészült szakemberek segítenek a dohányosoknak.

A dohányzásról leszokást segítő telefonos szolgálat a 06-40-200-493-as kékszámon hívható. Ezen a számon hasznos tanácsokat kaphatnak a leszokást fontolgató dohányosok, vagy az éppen leszokás közben lévők az egészségkárosító hatásokról és a leszokás lehetőségeiről.

A parlamentben is segítséget nyújtanak a dohányos képviselőknek, a “Hagyd abba és nyerj!” akció keretében.


Strausz János, az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet főigazgatója elmondta: a magyar lakosság közismerten rossz egészségi állapotának legfőbb okozója a dohányzás. A felnőtt magyar lakosság 34 százaléka rendszeres dohányos. Folyamatosan növekszik a cigarettázó nők és mindkét nembeli fiatal dohányosok száma.

Az emberek tájékoztatása érdekében kezdeményezték, hogy az egészségügyi szolgáltatók a betegeknek átadott zárójelentéseken, vagy más általuk alkalmasnak vélt dokumentumon tüntessenek fel tájékoztató és a dohányzás ártalmaira figyelmeztető feliratokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik