Belföld

Havi hétmilliót fizet a környezetvédelmi tárca egy üres székházért

A környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium havonta csaknem 7 millió forintért bérel egy gyakorlatilag üresen álló épületet a tavaly már megszüntetett Környezetgazdálkodási Intézet számára.

A bérleti szerződést 1999-ben kötötte a KGI vezetése Pepó Pál akkori környezetvédelmi miniszter jóváhagyásával – írja a Népszabadság. A bérlet időtartama tíz év, ami 2009. április 1-jén jár le, addig a szerződés gyakorlatilag felmondhatatlan. A tárca által megbízott jogászok Pepó Pál 2000-ben bekövetkezett menesztése óta keresik a kiutat a kontraktusból – eredménytelenül.

A tulajdonos, egy olasz cég, még abba is belement volna, hogy a minisztérium “albérletbe” adja a Környezetgazdálkodási Intézet (KGI) megszűnése miatt feleslegessé vált bérleményt, de a szerződésben szereplő díjért (havi 6,7 millió forint plusz rezsi) még érdeklődő sem akadt. Ez alátámasztja azt is, hogy a minisztérium hat éve irreálisan magas bérleti díjat vállalt az 1370 négyzetméteres épületért, amire amúgy semmi szükség nem lett volna. A KGI-nek ugyanis volt saját székháza, de azt a vidékfejlesztési tárca vette birtokba (anélkül, hogy az intézetet vagy a zöldtárcát kárpótolta volna).

A Népszabadság úgy tudja, a bérleti ügylet része annak a csomagnak, amellyel kapcsolatban – egyebek mellett hűtlen kezelés gyanújával – nyomozás folyik volt KGI-vezetők ellen. A 2000 óta zajló vizsgálat nyomán eddig egyetlen elmarasztaló ítélet született, mégpedig Mujzer János, a visszaéléseket feltáró KGI-főigazgató ellen, aki a bíróság szerint megsértette Gordos Dénes egykori főigazgató jó hírnevét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik