Belföld

Csak hétfőn süt ki a Nap

A csütörtöki napsütés után tovább tart az esős, borult idő. Ez leginkább a jelenleg is áradó Túron okozhat gondot, bár a FigyelőNet által megkérdezett meteorológus szerint nagy mennyiségű csapadék már nem várható. Hétfőn pedig végre kisüt a nap.

A meteorológus szerint ez a hétvége lesz az utolsó, amikor nélkülöznünk kell a napsütést. Az előrejelzések szerint ugyanis hétfőtől napsütéses, kellemes, későnyári idő lesz. „Éjszaka egy front érkezett a Kárpát-medencébe, amely elég nehezen akar távozni. Így ezen a hétvégén még biztosan a felhők lesznek túlsúlyban. Sokfelé várható kisebb eső, zápor, olyan mennyiségű csapadékra, mint amely hét elején hullott, nem kell azonban számítani” – mondta Németh Lajos a FigyelőNetnek. A meteorológus hozzátette, hétfőn egyik napról a másikra lesz szép idő. „Száraz, napsütéses napokra számíthatunk hétfőtől, 25-27 fokkal” – mondta Németh Lajos.

Árad a Túr

A további esőzés nem jó hír a Túr közelében élőknek, a folyó ugyanis csütörtök éjszaka áradni kezdett. Péntekre virradóan kétóránként fél méterrel emelkedett a vízszint. Reggelre Garbolcnál már meghaladta az 500 centimétert, ezért a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a folyó gátjainál. Szakértők szerint az áradás folytatódik, 550 centiméter körüli vízmagasságra kell számítani. A gátak mentén egészen a tiszai torkolatig megerősítették a figyelőszolgálatot, a vízügyi szakemberek állandóan ellenőrzik azokat a helyeket, ahol a töltéseknél a korábbi áradások idején árvízi jelenségeket észleltek, valamint a zsilipek környékét is fokozottan figyelik.

A Tisza, a Szabos és a Kraszna a szint alatt marad

A Túron kialakult árhullámot a romániai vízgyűjtő területen hullott jelentős csapadék váltotta ki, ahol 142 milliméter esőt is mértek egyes körzetekben. Szakértők szerint ilyen intenzív áradás meglehetősen szokatlan a Túron augusztusban, még szerencse, hogy a folyót befogadó Tiszán – ahol ugyan 1,5 méterrel emelkedett a vízszint – nem várható készültség elrendelését indokoló vízmagasság. Valószínűleg a Szamos és a Kraszna vízszintje is emelkedik majd a romániai esőzések miatt, de a két folyónál is várhatóan készültségi színt alatt tetőzik majd az ár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik