Belföld

Márciusban kezdődhet a brókerper

Leghamarabb márciusra tűzhetik ki Kulcsár Attila és húsz vádlott-társa tárgyalását. A per során 191 tanút, köztük több szakértőt fognak kihallgatni, így az eljárás két évig is eltarthat.

A vádirat szerdai leadásával a brókerügy bírói szakaszba került. Az ügyet tárgyaló bírót még ezen a héten kijelöli a Fővárosi Bíróság Büntető Kollégiumának vezetője. „Az ügyet tárgyaló bíró kiválasztásánál az évenként előre elkészített ügyelosztási rend a mérvadó. Fontos azonban, hogy ezt a sokrétű vagyon elleni bűncselekményt olyan bíró tárgyalja, akinek speciális képzettsége, gyakorlata van pénz, értékpapír és bankügyletek területén is” – mondta Frech Ágnes kollégiumvezető a FigyelőNetnek. Hozzátette: a 16 fővárosi bíró mindegyike decemberig be van táblázva, ráadásul a hatalmas terjedelmű – 55 000 oldalas – nyomozati anyag átrágása miatt legalább három hónap kell a felkészülésre. Így reális számítások szerint legkorábban márciusban kezdhetik meg a tárgyalást.

„A per során 21 vádlottat és 191 tanút, köztük három szakértőt fognak meghallgatni. Ezen kívül a 157 kötetnyi nyomozati anyagban leírt vallomások és bizonyítékok nagy részét is meg kell ismételni. Az eljárás így nagyjából két évig fog tartani. Elhúzhatja azonban, ha a vádlottak valamelyike nem elégedett az egyik szakértővel. A törvény szerint ugyanis ha 15 napon belül benyújtja igényét, új szakértőt rendelhetnek ki” – mondta Frech Ágnes. A Fővárosi Bíróság Büntető Kollégiumának vezetője hozzátette, a vádlottak közül jelenleg öten vannak lakhelyelhagyási tilalom alatt, egyiküknek pedig bevonták az útlevelét. Az eljárás során azonban ezeket a rendelkezéseket fel lehet oldani vagy éppen kiterjeszteni más vádlottakra is, ha például nem jelennek meg a tárgyaláson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik