Belföld

Aggályos a személyi igazolványok fénymásolása

A mobilszolgáltatókkal kötött szerződéshez szükséges adatfelvétel nem indokolja másolat készítését a személyi igazolványról - olvasható Péterfalvi Attila csütörtöki állásfoglalásában.

Az adatvédelmi biztos szerint az előfizető nevét, leánykori nevét, anyja nevét, lakóhelyét, tartózkodási helyét, születésének helyét és idejét a hírközlési törvény szerint igen, de egyéb adatokat és a fénykép másolatát nem rögzíthetik hírközlési szolgáltatók szerződéskötéskor.

Az adatvédelmi törvény szerint csak az érintett hozzájárulása esetén kezelheti a szolgáltató az igazolvány számot, a fényképet és az aláírást, továbbá a régi típusú igazolványokban szereplő egyéb adatokat. Péterfalvi szerint ezért a jelenleg tárolt igazolvány-másolatokat azonnal meg kell semmisíteni, és a jövőben az igazolvány-másolatok készítésével kapcsolatos gyakorlatot meg kell változtatni.

Az okmánymásolást nem indokolhatja ártámogatás, kedvezmény adása, hiszen ez nem tekinthető adatkezelési célnak. Adatkezelési célként fontos az ártámogatott készülékek esetén is az ügyfél azonosítása, a hitelképesség vizsgálata, ennek eléréséhez azonban az igazolványok másolása nem megfelelő eszköz – közölte az adatvédelmi biztos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik