Belföld

Pénz nélkül maradnak a civilek

Tízezer civil szervezet sorsa válhat bizonytalanná, mert a tavaly létrejött Nemzeti Civil Alapprogramot (NCA) maradványképzésre kötelezte a kormány – állítja keddi számábana Népszabadság. Jelenleg már az is kérdés, hogy a pályázatok nyertesei vagy a kedvező elbírálásában bizakodó szervezetek megkapják-e a teljes támogatást, vagy hiába várnak rá.

A szervezet az adózók által a társadalmi szervezetek részére felajánlott adó egy százalékának megfelelő összegből és az ehhez társuló költségvetési pénzből működik. A megalakulás évében 6,3 milliárd forintból gazdálkodott. Év végére kiderült: 700 millió forinttal többet ajánlottak föl az adózók, ezért ennyivel nőtt az NCA büdzséje – írja a Népszabadság.

Az idei költségvetésben az NCA soron szereplő összeg már hétmilliárd forint volt, aminek kilenc százalékát működésére fordítja. A februári központi megszorítás miatt 10 százalékkal, azaz 5,7 milliárd forintra csökkent a szervezet pályázati keretösszege. A kormány júliusi maradványképzési rendeletének értelmében azonban ebből az összegből is faragni kellett. Így összesen 2,3 milliárd forint zárolására kötelezték a szervezetet. Összességében tehát 3,4 milliárd forintot oszthatnak szét idén a pályázataikon nyertes, csaknem tízezer civil között. Ez az összeg alig valamivel haladja meg az eredetileg erre a célra szánt összeg felét.


Bárdos Ferenc, az NCA tanácsának elnöke júniusban arra kérte a miniszterelnököt, hogy a szervezetet mentesítse a maradványképzés kötelezettsége alól. A Pénzügyminisztériumtól elutasító választ kapott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik