Belföld

Özönvíz a Dunántúlon

Házakat, pincéket öntött el az özönvíz a Dunántúlon. Veszélyben van Kaposvár, míg pest megyében több autó akadt el a vízben.

Mintegy háromszázötven esetben riasztották a tűzoltókat hétfőre virradó éjjel a heves esőzések okozta károk enyhítésére – tájékoztatta az MTI-t Dobson Tibor katasztrófavédelem szóvivője.


A leginkább érintett térségek a dunántúli megyék, azon belül is Veszprém, Zala és Somogy megye. Különösen Veszprém megyében alakult ki nehéz helyzet, ahol Bakonybél, illetve Bánd település közvetlen közelében patakok áradtak meg. Bakonybél településen a víz ötven, míg Bándon mintegy nyolc-tíz házat veszélyeztetett


Győr


Pincéket, áruházak, családi házak alagsorait öntötte el a víz az egész éjszakai esőzés miatt hétfőre virradóra Győr-Moson-Sopron megyében, egy Győr közeli községben pedig a villámcsapás okozott kárt – tájékoztatták az MTI-t a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletén.


Ezért nyolc helyszínre vonultak ki a tűzoltók hétfőn a kora délelőtti órákig. Ősze Csaba őrnagy közlése szerint Beleden, Kapuváron, Jánossomorján, Mosonmagyaróváron a mélyen fekvő épületek alsó szintjeiből szivattyúzták a vizet. Nyúl községben egy családi ház kéményét ért villámcsapás következtében meggyulladt a padláson tárolt limlom. A tüzet azonban sikerült eloltani, így a lángok nem terjedtek át a tetőszerkezetre.


Veszprém megye is víz alatt van


A rendkívüli esőzés miatt hétfőn hajnalban kiöntött a Gerence patak Bakonybélben és vízzel árasztott el mintegy 60 házat; ezenkívül még számos lakást, pincét öntött el a víz Balatonfűzfőn, Ajkán, Herenden, Bándon, Sümegen, Badacsonytomajon, Kisapátiban, Lesencetomajon.


Egyelőre két családot kellett kitelepíteni – mondta el az MTI-nek Baky György, Bakonybél polgármestere. A tűzoltók nagy erőkkel vonultak ki Bakonybélbe és szivattyúzzák a vizet; a veszprémieknek besegítenek a győriek is – közölte Kovács József, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese.


Harmadfokú árvízveszély a Rábán


Harmadfokú, vagyis a legmagasabb árvízvédelmi készültséget rendelték el hétfőn reggel a Rába folyó szentgotthárdi szakaszán – tájékoztatta a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi ügyelete az MTI-t. A folyó vízszintje 6 órakor elérte a 370 centimétert, reggel 8 óráig pedig további két centiméternyit emelkedett – mondta az ügyeletes. Ugyan elöntéseket eddig nem tapasztaltak, de a harmadfokú készültség szabályai szerint lezárták a zsilipeket, és figyelő-jelentő szolgálatot működtetnek.


Veszélyben Kaposvár


Kilencven milliméter csapadék zúdult vasárnap este óta Kaposvárra, homokzsákokkal védik a Kapos folyó környékének lakóépületeit – tájékoztatta a város polgármestere hétfő reggel az MTI-t.


Szita Károly elmondta: ötven éve nem tapasztalt mértékben duzzadt meg a várost átszelő folyó vízszintje. Az érintett utcák mentén homokzsákokkal védekeznek a tűzoltók az esetleges áradás ellen, mivel további esőzésekre számíthat a terület. Az áradás mintegy száz lakóházat veszélyeztet, néhány helyen már elkezdődött a szivattyúzás, azonban a Kapos magas vízszintje miatt egyelőre nem vezethető el a víz.


A polgármester elmondta, hogy éjszaka öt családot kiköltöztettek, négy a szomszédoknál, egy önkormányzati lakásban kapott szállást.


Elakadt autók Pest megyében


A Budapest környékére hétfőn hajnalban lezúdult csapadék nyomán 8 alkalommal riasztották a tűzoltókat, közötte Budaörs mellett az úton felhalmozódott vízben két elakadt autóhoz – közölte a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese az MTI-vel.


Budaörsön az ipari parkhoz vezető út aluljárójában alig néhány perc alatt méteres magasságban gyűlt össze az esővíz, s ebbe az iszapos árba beragadt két személyautó. A volánnál ülő vezetőknek derekáig ért a víz. A kiérkező tűzoltók az autókat kivontatták, s hozzáláttak a víz szivattyúzásához. Az autósoknak nem esett baja.


Ezen kívül többek között Érdre, Solymárra, Budakeszire kellett reggel kivonulniuk a tűzoltóknak, hogy elárasztott pincékből kiszivattyúzzák az esőlét.


Elakadt egy személygépkocsi hétfőn reggel Dunakeszinél a gyártelepi vasúti aluljáróban, az esőzés miatt felgyülemlett magas vízben. Személyi sérülés nem történt, az utasok elhagyták a gépkocsit, közölte az MTI-vel a budapesti tűzoltóság ügyeletese.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik