Belföld

Százmilliós kárt okozott a belvíz

Nyolcszázötven lakóépület károsodott, százmilliós nagyságrendű kár keletkezett a belvíz miatt – mondta a katasztrófavédelem szóvivője szombaton.

Összesen mintegy 1700 lakóingatlant ért el a víz, körülbelül a fele, 850 károsodott kisebb-nagyobb mértékben. Van köztük, amelyik életveszélyessé, lakhatatlanná vált, de van, ahol a károk eltüntetéséhez elegendő egy tisztasági festés – mondta Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.


Összesen 37 személyt kellett kitelepíteni két megyében, 28-at Békésben, 9-et Borsodban. A legtöbb kitelepített, 12 Mezőberény településen volt.


A károk összesítése még zajlik, végleges számot feltehetően jövő hét első felében lehet mondani, de az már valószínűsíthető, hogy a nagyságrendje 100 milliós – tette hozzá Dobson.


Jelenleg 1-es, 2-es belvízvédelmi készültség van Békés, Szolnok és Hajdú-Bihar megyében, még szivattyúzzák a belvizet Békésben és Borsodban, Hajdú-Biharban és Szolnok megyében azonban már a terület fertőtlenítése és a lakosság járványok megelőzését szolgáló oltása zajlik. Azonban az áradó Hernád lakott területet közvetlenül nem veszélyeztet, de a közlekedést nehezíti, hogy egyes mellékutakon átfolyásokat okoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik