Belföld

Gazdag programok Augusztus 20-ra

Tisztavatás, légiparádé, koncertek és az elmaradhatatlan tűzijáték – ez az idei augusztus 20-ai gazdag programsorozat fő kínálata.

A kulturális rendezvénysorozat már az ünnep előestéjén, augusztus 19-én, pénteken elkezdődik. A Dunán, a Margit-híd és az Országház közötti szakaszon épülő vízi színpadon este fél 9-től Örömkoncert 2005 címmel rendezik meg a magyar jazz örömünnepét. Fellépnek: Babos Project Special, Dés László Szeptett, Szakcsi Lakatos Béla és az Új Magyar Gipsy Jazz a Lantos-Horváth duóval, László Attila Band Tony Lakatossal, a Budapest Jazz Orchestra, vendégművész: Bob Mintzer (szaxofon) és Randy Brecker (trombita).

Az ünnep reggelén a Kossuth téren indul a program. Reggel 8-kor katonazenekar és a díszelgők bemutatója, műsora jelenti a nyitányt. Ezt követően a díszzászlóalj és a nemzeti Lovas Díszegység vonul be a térre. A közjogi méltóságok érkezése után ünnepélyesen fogadják a Szent Korona másolatát, a történelmi zászlókat és a Magyar Köztársaság lobogóját. A Magyar Köztársaság lobogójának felvonását, a Himnusz elhangzását követően tesznek esküt a tisztek, majd ünnepi beszéd hangzik el a téren. A Parlament előtti kora délelőtti programot a Szózat, a Díszmenet, a Szent Korona másolatának, a történelmi zászlóknak és a zenekarnak a díszelvonulása zárja. Az érdeklődőket a továbbiakban térzene szórakoztatja majd, és pontban, délben lesz a zenés őrségváltás a Magyar Köztársaság lobogójánál.

A Vajda Hunyad vár ad otthont a másik eseménysorozatnak. Itt Kenyér fesztivált tartanak a Magyar Pékek Fejedelmi Rendjének bemutatójával, kóstolóval, Kenyérmúzeum kiállítással. Népi ügyességi játékokkal várnak minden korosztályt. Magyar népi hagyományok felelevenítése, kézműves foglalkozások, bábelőadás, irodalmi-zenés programok színesítik a műsort.

A Duna Parton a Duna felett látványos légibemutató kezdődik 12 óra 20-kor, aminek este lesz az eredményhirdetése és a díjak átadása.

Este 20 óra 15 perckor kezdődik a Roosevelt téren felállított színpadon az István a király rockopera előadása.

Ha a művészet nyelvén fogalmaznánk, akkor a 2005-ös augusztus 20-ai tűzijátéknak a „hidak játéka” nevet adhatjuk. Az előző évektől eltérően a látványképek kialakításában a Citadella mellett a Lánchíd, a Szabadság-híd és az Erzsébet-híd a főszereplő. A hidakról fellőtt kompozíciók sok-sok új pirotechnikai motívummal gazdagodnak. Ez évben először láthatunk nemzetiszín csillagfelhőket, polip- illetve pillangóbombákat is, amelyek karakteres képet rajzolnak az égboltra.

A tűzijáték nyitánya Geszti Péter: Magyarország című dala, amelyet Oláh Ibolya előadásában hallhatunk. Az ünnepi pillanatokat aláfestő zene Márta István nevéhez fűződik, aki csángó motívumokra épített 7 tételes zeneművet írt az alkalomra.

2003-hoz hasonlóan ebben az évben is a Nexus Kft. nyerte az augusztus 20-ai állami ünnepségek megrendezésére kiírt közbeszerzési pályázatot. A háromnapos rendezvénysorozat programjainak teljes költsége 284 millió forint. A hivatalos állami megemlékezések mellett a tűzijáték, koncertsorozat és utcai fesztiválok költségét is magában foglalja. Az ünnepségsorozat sikeréért több, mint 2000 ember dolgozik – zenészek, színészek és az ország legjobb pirotechnikusai.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik