Belföld

Kiváló a vízminőség Esztergomban

Esztergom térségében kiváló minőségű a felszíni vizek és az ivóvíz minősége is - tájékoztatta ellenőrzésének eredményéről a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium az MTI-t vasárnap.

A minisztérium központi laboratóriuma megvizsgálta a Kenyérmezei patak, a Táti Duna-ág és a Duna vizének minőségét Esztergom térségében, valamint ellenőrizte a város ivóvíz ellátását biztosító “csápos” és “ablakos” kutak minőségét is. Megállapították, hogy a vizsgált kutak vizében sem a PCB, sem a dioxin-vegyületek jelenléte nem volt kimutatható.

A mérési eredmények egyértelműen azt mutatták, hogy a vizsgált felszíni vizek – az érvényben lévő magyar minősítési szabvány szerint – a PCB tartalom vonatkozásában valamennyi mintavételi szelvényben “kiváló” minőségűek, a víztestekben dioxin nem volt mérhető – áll a közleményben.

Emlékeztetnek, hogy az Országos Tisztiorvosi Hivataltól kapott információk alapján a kutakból és a csapvízből az ÁNTSZ laboratóriumok által végzett PCB-vizsgálatok eredményei megerősítették ezeket a megállapításokat: valamennyi vízminta kifogástalan vízminőségű volt.

A Kenyérmezei patak 2005. július 8-án történt szennyezéséről az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség július 8-án kapott bejelentést, amely szerint Esztergom kertvárosban a csapadékelvezető csatornán keresztül barna színű, gyógyszerszagú folyadék áramlott a Kenyérmezei patakba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik