Belföld

Pótfelvételi drága szakokra

Legtöbb esetben csak költségtérítéses képzésre jelentkezhetnek a pótfelvételizők, akiknek átlagosan 150 ezer forintos tandíjra kell számítaniuk. Holnap (pénteken) kell a kiválasztott intézménybe megérkezniük a felvételi lapoknak. Az eljárás rövid határideje miatt minden diák csak egy intézmény egy szakára jelentkezhet.

Roberts Éva, az Országos Felsőoktatási Felvételi Iroda tájékoztatási igazgatóhelyettese kérdésünkre elmondta: a normál felvételieljáráson kívül két különleges lehetőség létezik. Az egyik a februárban induló keresztfélévre való jelentkezés, a másik a most záruló nyári pótfelvételi. Mivel idén az emelt szintű érettségi miatt csak késve tudták meghúzni a felvételi ponthatárokat, a pótfelvételi jelentkezési határidejét is ezzel arányosan, augusztus 12-ben állapították meg. A felvételi időpontja közel van a szeptemberi tanévkezdéshez, bürokratikus okokból nem lehet megoldani, hogy a diákok több intézménybe is jelentkezzenek.

Választható szakokból nincs hiány, de a jelentkezők száma kérdédes lehet, a pótfelvételire meghirdetett szakok túlnyomó többsége ugyanis államilag nem finanszírozott. Indul olyan képzés, mint például a Corvinus egyetemen, ami 650 ezer forintba kerül félévenként, de az átlag 100-150 ezer forint/félév. De ha valaki például bölcsésznek tanul az ELTE-n, tanulmányai öt éve alatt egymillió forintot kell majd áldozni a diplomájára, de a hasonló intézmények is hasonló áron kínálják bölcsészképzéseiket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik