Belföld

Politikusok a Szigeten

A Sziget Fesztivál immár nemcsak a fiatalok számára kötelező nyári program, hanem egyre inkább a politikusoknak is. Gyurcsány Ferenc idén lazán szeretne bulizni: ezzel elődje, Medgyessy Péter alaposan felsült. De nem ő volt az egyetlen ciki szigetlátogató.

Évek óta tendencia, hogy a kormány szinte minden tagja megmutatja magát a rendezvényen. Megjelenésük mára természetes dolog, hiszen minden napra jut legalább egy államférfi, aki díszes kíséretével megtekinti önfeledt választóit. Sokan immár a nyári vakáció megtervezésekor számításba veszik a rendezvényt, hasonlóan a fesztivál törzsközönségéhez.


Látogatási kedvüket jelentősen növeli, hogy a kormánytámogatás miatt természetesen itt sem kell fizetniük a borsos belépési díjat, mindannyian potyáznak. Jelenlétük leginkább egy egyszerű PR-akció, hiszen a Sziget szervezői tiltják a politizálást. A határvonalat azonban nehéz meghúzni, sokan közülük nehezen tudják visszafogni magukat. Feszélyezi őket a sajtó magas koncentrációja, így nem ritka, hogy egy fontosabb bejelentést vagy ígéretet – gyengébb pillanatukban – elkottyintanak.

A magyar Országgyűlés idén is jelentkezik saját sátorral, ahol a tervek szerint a szigetlakók véleményeit és javaslatait várják. Valószínűleg ennél azonban sokkal több alkalmunk lesz képviselőinkkel találkozni, hiszen a közelgő választások előtt politikusok kavalkádja várható.

Gyurcsány három napig fog bulizni

A Sziget Kulturális Szervezőiroda tájékoztatása szerint az idén Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter, Bozóki András, a kulturális tárca vezetője, valamint Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter jelentette be látogatási szándékát. A kormányfő korábban már jelezte, hogy végiglátogatja az összes nyári rendezvényt, a Szigeten így a tervek szerint három napon is elérhető lesz. Gyurcsány nem lesz tétlen, elmondása szerint mind a három alkalommal öt órától egészen éjfélig együtt kíván bulizni a fiatalokkal. A miniszterelnök nem ígér sokat, csak sör melletti könnyed beszélgetést. Természetesen nem a politikáról. A szórakozáson kívül Gyurcsány Ferenc fix programja az Amőbáról tartandó ismertetője, amely két napon is meghallgatható lesz a Civil Szigeten.


Rajtuk kívül Kóka János gazdasági és Bozóki András kulturális miniszter látogat még ki a Szigetre: a tárcavezetők a Talentum tehtségkutató színpad szerdai fellépőinek műsorába hallgatnak bele, majd véradással zárják programjukat.

Emlékezetes szigetlátogatók

A Sziget Fesztivál tizenhárom éves története bővelkedik a felejthetetlen politikusi megjelenésekben. Emlékezetes például Torgyán József úttörő látogatása. A 2002-es voksolások előtt két gyerek buksijának simogatása közben hatalmas medencéket ígért, ha pártja megnyeri a választásokat. A későbbi földművelésügyi miniszter valódi meglepetésnek számított akkoriban, így a legtöbb látogató megilletődötten kínálgatta sörrel és felfújt gumikesztyűvel a – hírhedt – fehér öltönyben közlekedő pártelnököt.

A következő évben már többen is követték a példáját. Az éppen győzelmi mámorban fürdő Medgyessy Péter volt az első miniszterelnök, aki kilátogatott a Szigetre. A volt kormányfő elhatározta, hogy lazának és jó fejnek mutatja magát, így nagy derültség közepette egy kistehénnel díszített pólót húzott magára. Jutalma egy még lazább fiatal által elkövetett, jól irányzott vízipisztolylövés volt.

Nem csak Medgyessy volt azonban az, akit korábban fura szerepben láthattunk. Harrach Péter pingpongozott, Lévai Katalin kerekes székben közlekedett, Demszky Gábor a születésnapját ünnepelte, míg Juhász Ferenc babgulyást osztott egy ízben.

Tarlós István, a III. kerület polgármestere talán a leggyakrabban előforduló politikus a fesztiválon. A kerület vezetője azonban nem szórakozni jár ki, látogatása munkabejárás, amely során a kerületi rendőrkapitánnyal ellenőrzik, hogy minden rendben zajlik-e. Tarlós István ezzel együtt nem tartozik a Sziget legkedveltebb politikusai közé, korábban ugyanis csendháborítás és a homoszexuális felvilágosító programok ellen emelte fel a szavát.

Van, akinek jól áll

Kumin Ferenc politológus szerint politikusaink úgy tekintenek a Szigetre, mint a fiatalokkal való találkozás egyik legintenzívebb módjára. Nyilvános szerepléseikben egyébként is fő szempont, hogy egy-egy rendezvény meglátogatásakor mennyi és milyen összetételű csoport előtt jelenhetnek meg. Ebben a vonatkozásban a Sziget kiszámítható hely: hatalmas és meglehetősen egységes összetételű tömeg.

Más kérdés Kumin Ferenc szerint, hogy az egyes politikusok hogy mutatnak a Szigeten. „Lamperth Mónika kézfogási kísérlete a zsidó sátornál sokáig emlékezetes marad. A politikusasszony bizonyára jobban járt volna, ha inkább nem erőlteti ezt a szereplést. Ha egy politikus nagyon kilóg a Sziget sajátos atmoszférájából, vagy ha nagyon erőltetetten próbál asszimilálódni, azzal inkább nevetségessé teszi magát, és politikai haszon helyett inkább veszteséget könyvelhet el. Aki civilként messziről elkerülné a Szigetet, annak politikusként sem javasolt a megjelenés, mert kívülállóságát semmiképp nem tudja leplezni” – véli a politológus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik