Belföld

Még mindig kérdéses a rádió pénze

Nem döntött a Magyar Rádiónak átutalandó pénz sorsáról a kuratórium elnöksége. A testület határozatképtelenné vált, miután az egyetlen Fidesz által delegált tag elhagyta az üléstermet.

Döntésképtelenség miatt nem tudott határozni a Magyar Rádió kuratóriumának elnöksége arról, hogy a testület vezetője, Gellért Kis Gábor jogosan tartja-e vissza a közrádiót megillető költségvetési apanázst. Az ülésről Trombitás Zoltán, az egyetlen megjelent, Fidesz által delegált kurátor kivonult, ezért a testület nem határozatképes.


Gellért Kis Gábor elmondása szerint két indítványt terjesztett a résztvevők elé: az egyik alapján a havonta folyósított költségvetési juttatás teljes összegét, a másik szerint annak egy részét utalnák át. Hozzátette: azt nem teheti meg a kuratórium elnöksége, hogy döntésképtelensége miatt megvonja a pénzeket teljes egészében a rádiótól, hiszen ez önmagában törvénysértéseket indikálna, ezért “a törvényes állapot helyreállásáig csak meghatározott céllal, vagyis a közszolgálati rádió folyamatos működésének fenntartása érdekében, a törvényes kötelezettségek teljesítése erejéig bocsátja Szijártó István tulajdonosi megbízott rendelkezésére” a pénzt az elnökség.


A kuratórium elnöke az MTI-nek elmondta, hogy a körülbelül 580 milliós, havonta a közalapítványon keresztül utalt forrásokból az adók és járulékok 200-210, a bérek 200-220, a közműdíjak 80-90 milliót tesznek ki.

Mint ismeretes, a vita azon folyik, megkapja-e a rádió a neki járó
költségvetési támogatásokat addig, amíg az elnöklés kérdése nincs megnyugtatóan rendezve. Gellért Kis Gábor azért tartaná vissza a működéshez szükséges pénzt, mert véleménye szerint csak törvényesen működő intézmény juthat hozzá a forrásokhoz, a rádió pedig csak Hollós visszalépése után működhet törvényesen. Ezzel szemben az elnökség több tagja szerint ez törvényellenes, hiszen ez a pénz a törvény szerint jár a médiumnak.


A következő ülését várhatóan a hónap végén tartja az elnökség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik