Belföld

Az ombudsman ellenzi a buszok bekamerázását

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos szerint csak a járműveken utazók beleegyezésével lenne szabad adatrögzítő kamerákat elhelyezni a BKV járatain.

Mivel a járművekre vonatkozóan nincs törvényi szabályozás, csak az utazóközönség hozzájárulásával lenne megoldható, ez azonban kivitelezhetetlen, mivel az utasoknak nincs választási lehetőségük. Péterfalvi Attila azután nyilatkozott az ügyben, hogy a Reggel című napilap szerint a közlekedési vállalat biztonsági kamerákkal látná el a budapesti járatokat, ami lehetővé tenné az események utólag történő visszakeresését.

Az adatvédelmi biztos szerint nem csak a felvételek elemzése, de azok tárolása is adatkezelésnek minősül, és törvényi szabályozás hiányában csak az érintettek beleegyezésével valósítható meg.

Péterfalvi Attila kitért arra is, hogy a metrópótló buszokon elhelyezett, de adatokat nem rögzítő kamerák nem ütköznek jogi akadályba, mivel azok nem tárolják el felvételeiket, és baleset-megelőzési célt szolgálnak. Szintén nem jelenthet problémát a buszsávok megfigyelése sem, mivel a buszsávok közterületnek minősülnek, és a rendőrség jogosult erre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik