Belföld

Két év múlva kötelező lehet az emelt szintű érettségi

Az idei magas ponthatárok miatt két év múlva várhatóan több egyetem kötelezővé teszi az emelt szintű érettségit, előbb ugyanis nem lehet.

Az idén a nyelvszakok kivételével sehol sem volt követelmény az emelt szintű vizsga, a felvételihez elvileg elég volt a középszintű érettségi. A gyakorlatban azonban ez kevésnek bizonyult. Az egyetemek és a főiskolák vezetői ezért szeptemberben valószínűleg javasolni fogják a diákoknak, hogy tegyenek emelt szintű érettségit – mondta a Népszabadságnak Klinghammer István, az ELTE rektora, a Magyar Rektori Konferencia elnöke, miután tegnap tíz egyetem vezetőjével konzultált.

Az emelt szintű érettségit még nem tehetik kötelezővé 2006-ban az intézmények. Az egyes szakcsoportoknak ugyanis még az idei vizsgák előtt kellett jelezniük, hogy jövőre milyen szintű érettségit kérnek. A nyelvszakok kivételével így 2006-ban sem lesz kötelező az emelt szintű érettségi. Két év múlva viszont elképzelhető, hogy a felsőoktatási intézmények megkövetelik majd a hozzájuk jelentkezőktől az emelt szintű érettségit – jelentette ki Klinghammer István.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik