Belföld

Új lehetőségek a rákgyógyításban

Majd minden családot érint Magyarországon a rosszindulatú daganatos betegség: köznapibban a rák. Sokan félnek a diagnózistól, pedig ha korán felismerik, a rák ma már többnyire gyógyítható. Felismerés és szembenézés: ez tehát a rákból – különben valamennyi betegségből – való felgyógyulás legbiztosabb esélye. Ehhez nyújthatna segítséget az új képalkotó diagnosztikai eszköz, a PET/CT. A drága vizsgálatot azonban csak kevés helyen végzik el, az OEP pedig egyelőre nem támogatja. Képgalériánk


Speciális módszer

A pozitronemissziós tomográfos (PET) módszer olyan funkcionális képalkotó eljárás, amely pozitronsugárzó izotópokkal jelölt molekulák segítségével képes a szervezet biokémiai folyamatait ábrázolni. A páciens intravénásan kap egy speciális “nyomjelző” izotópot, amit kombinálnak valamilyen, az anyagcserében aktívan résztvevő molekulával (a vizsgálni kívánt szervtől függően glükózzal, aminósavval, zsíralkotóval vagy ammóniával), s ennek eloszlását érzékelik a detektorok. A jelzett glükóz molekula az egyes szervekben cukorigényüktől függően dúsul föl, s a hozzákötött izotóp bomlása pedig jelez, ez az, ami a képen észlelhető. Alapvetően a működő izmoknak és az agynak az intenzívebb munka miatt természetesen nagyobb a cukorigénye. A rosszindulatú daganatok viszont azért vesznek föl sok cukrot, mert nagyon rossz hatásfokkal használják föl azt.


 

A rákgyógyítás sikerének feltétele, hogy az elváltozásokat korán, megbízhatóan, a lehető legpontosabban azonosítsák, esetleg már a keletkezéskor. Emiatt vált oly fontossá a képalkotó diagnosztika, – legismertebb a röntgen, majd a CT és MR ma pedig a PET – ami hozzásegíthet ehhez a tudáshoz. A legújabb, a PET/CT elérhetősége azonban Magyarországon korlátozott. Legáltalánosabbnak a röntgenfelvétel mondható: ha azt 100 százaléknak vesszük, akkor a hozzájutásban a CT (komputertomográf) 90-nek, majd az MRI (mágnesesrezonancia-vizsgálat) 70-nek jelezhető.


A korai felismerés lehet a kulcs


Magyarországon jelenleg három PET-kamera van, a legújabbat, Budapesten a másodikat a múlt hónapban adták át: ez a Pozitron Diagnosztika PET/CT Központ (www.pet.hu). A Pozitronnál azt hangsúlyozzák, hogy a jövő a korai diagnosztikáé: a legrosszabb akkor kapkodni, amikor már komoly a baj és csak drasztikus eszközök bevetésével érhető el eredmény. Az egyetemi alapképzésben például a PET-es funkcionális képalkotásról kevés szó esik, inkább csak a posztgraduális képzésben kap helyet. Az elterjedtséget az OEP is fékezi azzal, hogy egyelőre a PET/CT alkalmazását még nem finanszírozza.


Pedig a mindössze 16-19 percig tartó vizsgálat egész testet ábrázoló, kétféle információt hordozó, egymásra vetített, részletgazdag képet eredményez, amelyből korán felismerhetőekké válnak a nagy anyagcsere-igényű rákos folyamatok, a pontos hely meghatározásával az egész szervezetben. A PET/CT berendezéssel a legkisebb, néhány milliméteres rosszindulatú elváltozás is felfedezhetővé, s így kezelhetővé tehető, ami megmentheti, vagy jelentős mértékben meghosszabbíthatja a beteg életét.


Kérdések a finanszírozásban


A PET/CT technológia iránt azért is táplálhatunk nagy reményeket, mert a képalkotó diagnosztikában új, forradalmi lehetőséget nyújt, amint azt az utóbbi öt év eredményei igazolták, főleg az onkológiai, de a kardiológiai és neurológiai kórismézésben is. Még szakmai és pénzügyi vita folyik viszont a legkorszerűbb rákdiagnosztikai eszköz alkalmazásáról, illetve a finanszírozásáról. Az egészségbiztosító (OEP) ugyanis szorult anyagi helyzete miatt annak ellenére sem tudja támogatni a vizsgálatokat, hogy legutóbb maga az egészségügyiminiszter célozgatott rá: jövőre talán már 2500 vizsgálatot finanszíroznak és minden évben többet adnak majd ezekre.


De a szakemberek nem ülhetnek ölbe tett kézzel addig sem. A magánvállalkozásban működő diagnosztikai központ – ahol egy vizsgálat 250 ezer forint – ugyan kétszáz ingyenes vizsgálatot ajánlott fel az Onkológiai Intézetnek, kétszázat az Egészségügyi Minisztériumnak, illetve az OEP-nek, ötvenet a SOTE Neurológiai Klinikájának, illetve a Pécsi Tudományegyetemnek, ez azonban csepp a tengerben, más finanszírozási módot kell találni a vizsgálathoz.


A Pozitron Diagnosztika Központban végezhető vizsgálatok díját persze akkor tudjuk a helyére tenni, ha látjuk, hogy rendkívül magas a gépek (PET/CT, ciklotron) üzemeltetési költsége, s ahhoz, hogy a legmodernebb technikát hosszú távon fenntartsák, azokat folyamatosan frissíteni kell. Ezért feltétlenül szükséges a tb-támogatás. De azért, hogy rászorulóknak már ma is segíteni lehessen, a Pozitron tulajdonosai és befektetői alapítványt hoztak létre, amely bárki által támogatható.


A korszerű hatékonyabb


Évente megközelítőleg 60 ezer az új rákbeteg Magyarországon, akik számára életmentő lehet a korai felismerés, a többség azonban bizonyára képtelen ekkora összeg viselésére. Lengyel Zsolt, a Pozitron főorvosa, izotópdiagnoszta szerint 1-1,5 millió lakosonként lenne szükség egy ilyen berendezésre, de ez egyelőre távolabbi célkitűzés, ez nálunk sokkal gazdagabb országokban sincs így. Az EU-ban összesen 400 PET kamera, de kevesebb mint 10 olyan modern készülék van, mint az újbudai központban.


Pedig ez a korszerű berendezés az egészségügy más eljárásait is költséghatékonyabbá teheti, nem beszélve a betegnek megtakarított felesleges kezelésekről. Nyugati tapasztalatok azt mutatják – mondta el dr. Lengyel Zsolt főorvos a FigyelőNetnek, hogy a PET-tel is ellenőrzött rákbetegek mintegy harmadánál változtatásra szorult a diagnózis és vele az egyéb vizsgálatok alapján eltervezett kezelési stratégia. Az onkológiai betegek egy részét ugyanis számos olyan költséges kemoterápiás kezelésnek, műtétnek vetik alá, amelyek a beteg állapotának pontosabb ismeretében nem vagy nem úgy alkalmazandóak.


Magyarországon évente 25-30 ezren szorulnának rá az ilyen, legkorszerűbb képalkotó diagnosztikai eszköz használatára: közülük a legsürgetőbb eseteket kellene kezdetben finanszírozni. Erről ne a pénz, hanem a szakmai indokoltság döntsön.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik