Belföld

Szonda: a vita jót tett Gyurcsánynak

Gyurcsány Ferenc rokonszenvindexe hat pontos emelkedésével díjazták a választópolgárok azt ahogy a miniszterelnök vitára hívta az ellenzék vezetőjét és ahogyan a vitán szerepelt – derült ki a Szonda Ipsos Népszabadságban megjelent felméréséből.

A közvélemény-kutatás szerint a miniszterelnök népszerűségének növekedése nem igazán köthető társadalmi csoportokhoz, majdnem mindenhol azonos mértékben, jellemzően négy-nyolc ponttal javult a megítélése. A pártok szavazótáborain belül az MSZP hívei körében 76-ról 81-re, a Fidesz támogatóinál 25-ről 28-ra változott a rokonszenvpontszáma.

A bizonytalanok körében viszont az átlagot meghaladó mértékben lett kedveltebb Gyurcsány, 41-ről 50 pontra emelkedett a népszerűségi mutatója. Ugyancsak valamivel átlag feletti, 9-10 pontos az emelkedés Budapesten és a nagyvárosokban. Vitázó ellenfele, Orbán Viktor is rokonszenvesebb lett az elmúlt hetekben, igaz, ennek mértéke viszonylagos, mintahibán belüli.

Ebben a hónapban szerepel utoljára a politikusi ranglistán Mádl Ferenc. A távozó köztársasági elnök öt hivatali éve során mindvégig a közkedvelt politikusok közé tartozott. Az utóbbi hónapokban Mádl Ferencet a fideszesek 72-74 ponttal, a szocialisták 59-60 ponttal, a szabad demokraták 56-57 ponttal értékelték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik