Belföld

Feldmájer Péter a Mazsihisz régi-új elnöke

Feldmájer Pétert választotta a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökévé a szervezet rendkívüli közgyűlése vasárnap Budapesten

Feldmájer Péter eddig a szövetség elnökhelyettese volt, és két cikluson keresztül, 1991-1999 között már betöltötte az elnöki tisztséget. A vasárnapi választás második fordulójában 43-40 arányban nyert Tordai Péterrel szemben, aki 1999-2003 között vezette a szövetséget.

A rendkívüli közgyűlés nyugodt légkörben zajlott. Első lépésként a 120 tagú testületből megjelent 84 küldött – Tizenhét tartózkodás mellett, ellenszavazat nélkül – tudomásul vette, hogy a négy évre megválasztott Heisler András június 10-én, két év elteltével lemondott tisztségéről. Heisler András akkor azzal indokolta döntését az MTI-nek: úgy érezte, a Mazsihisz apparátusa nem támogatja fejlesztési elképzeléseit.

A hitközségek előzetesen négy jelöltet állítottak: Feldmájer Péter ügyvéd, a nagykőrösi hitközség elnöke és Tordai Péter vállalkozó, a budai körzet vezetője mellett Lednitzky Andrást, a szegedi hitközség ügyvezetőjét (mindhárman elnökhelyettesek) és Krausz Istvánt, a pécsi hitközség elnökét javasolták az elnöki posztra. A rangidős Lednitzky András megbízottként az elnöki feladatokat is ellátta Heisler András távozása óta. A helyszínen nem volt újabb jelölés, Krausz István pedig visszalépett arra hivatkozva: állandó budapesti tartózkodást lát szükségesnek ahhoz, hogy az elnök maradéktalanul ellássa feladatait.

Az első fordulóban egyik jelöltnek sem sikerült a jelenlévők 50 százalékánál több, azaz legalább 43 szavazatot megszereznie: Feldmájer Péter 39, Tordai Péter 33, Lednitzky András 10 voksot kapott. Két küldött mindhárom jelölt nevét kihúzta, de ezeket a szavazatokat is érvényesnek nyilvánították.

Az újonnan megválasztott vezető megbízatása az elődje, Heisler András által megkezdett ciklus végéig, 2007. április 5-ig szól. A feladatokat a mindenkori elnök társadalmi munkában látja el. Feldmájer Péter a szavazás eredményének kihirdetése után összeférhetetlenség miatt lemondott elnökhelyettesi tisztségéről.

“A Mazsihisz vallási jellegét erősíteni kell” – ezt újságíróknak nyilatkozva stratégiai célnak nevezte a régi-új elnök. Mint a szavazás eredményének kihirdetése után a helyszínen elmondta, a Mazsihisz költségvetésének jelentős részét ma nem kifejezetten vallási célra, például oktatási és szociális feladatokra fordítja. Feldmájer véleménye szerint nagyobb forrásnak kell a rabbiság és hívők rendelkezésére állnia, többet kell költeni a zsinagógiai életre, a könyvkiadásra és a médiában történő vallásos megjelenésre. Az ügyvédként tevékenykedő Feldmájer Péter kiemelte: a Mazsihisz a vallásos zsidóság centruma kell hogy legyen, és olyan hatást kell gyakorolnia, hogy a nem szigorúan vallásos keretek között élő zsidóságot is magához vonzza. A kárpótlásról elmondta, hogy az 90 százalékban megvalósult, de még vannak vitás és lezárandó kérdések. Mint hozzáfűzte, a “kárpótlás szellemi épülete áll”, de tovább kell lépni. Feldmájer Péter az egyéni magyarországi kárpótlást lezártnak tekinti, azonban a közösségi kárpótlás véleménye szerint csak részben történt meg. Elmondása szerint a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítványt (Mezsök) további vagyonnal kellene feltölteni, és ez a kormány, a parlament feladata. Megjegyezte, hogy megértik az állami költségvetés helyzetét, de ez nem jelenti azt, hogy elfogadnák a folyamat leállítását.

Arra a kérdésre, feladatának tartja-e további vallásos zsidószervezetek bevonását a szövetségbe, az elnök közölte: “elemi érdeke a magyarországi zsidóságnak, hogy valamennyi vallásos zsidó összefogjon a közös cél érdekében”. E közös célnak a Mazsihisz újonnan megválasztott elnöke a vallásos zsidó tradíciók jelentőségének növelését nevezte a magyarországi zsidóság életében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik