Belföld

December 24. ünnepnap lehet

A Munka törvénykönyvének módosításáról szóló javaslatok között szerepel, hogy december 24. ünnepnappá váljon, továbbá hogy az édesanyáknak ne lehesen felmondani, ha a gyes mellett munkát vállalnak - mondta sajtótájékoztatóján Batiz András.

Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter a tájékoztatón elmondta: a Munka törvénykönyvének módosítása egyfelől a foglalkoztatás rugalmasságát szolgálja, másfelől a munkavállalót védő garanciákat épít be a törvénybe. Tájékoztatása szerint a minimálbér szabályozása úgy módosul, hogy azt ne lehessen a normaváltoztatásokkal kijátszani. A normákat úgy kell megállapítani, hogy azok átlagos teljesítménnyel elérhetőek legyenek.

Szigorodnak a munkaerő-kölcsönzési szabályok. A visszaélések kivédését szolgálja például az a változtatás, hogy ugyanazon tulajdonosi körön belül ne lehessen munkaerőt kölcsönözni.

A kölcsönzéskor az átadó cégnek át kell adnia a munkavállalóval kötött munkaszerződést is, így kivédhető a szabálytalan foglalkoztatás. Pontosítják a munkaidő-nyilvántartás szabályait is, annak érdekében, hogy ne legyen fekete túlóráztatás. További tervezett változtatás, hogy a jövőben a határozott idejű munkaviszonyra irányuló szerződés esetében is lehessen alkalmazni a rendes felmondás szabályait bizonyos korlátok között – ismertette Czizmár Gábor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik