Belföld

Azonosították kisrepülőgép-baleset áldozatait

Várhatóan két hét múlva válnak ismertté a szombaton Szlovákiában lezuhant két magyar kisrepülőgép balesetének okai - jelezte vasárnap a vizsgálatot a szlovák repülési felügyelőséggel közösen lefolytató szlovák rendőrség.

Igor Mahút, a rendőrség zsolnai kerületi kapitányságának szóvivője vasárnap arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a baleset két áldozata közül az egyik a 37 éves, pálfai illetőségű T. Aranka, a másik a gép pilótája, a 48 éves R. Gábor, bajai lakos volt. Holttestüket szombaton este sikerült kiemelni a földbe fúródott kisrepülőgép roncsaiból.

Addig az áldozatok kiléte sem volt bizonyos, noha nem sok kétség fért hozzá, mert a két összeütközött kisrepülőgép egy harmadikkal, a kiskőrösi Szabó József vezette géppel együtt, szabályos repülési engedély birtokában, kötelékben repült el Győrből, még pénteken reggel. A három kisgép több szlovákiai ponton leszállt.

Péntekről szombatra virradóan Túrócszentmártonban (Martin) éjszakáztak, reggel üzemanyagot vettek fel, majd a Szabó József vezette gépen az élükön, Igló (Spiská Nová Ves) felé vették az irányt, ám a szerencsétlenül járt két repülő a tervezett iglói leszállás előtt még egy rövid kitérőt tett volna a közeli Rózsahegy (Ruzomberok), pontosabban az annak közelében fekvő, igen látványos likavkai várrom fölé, hogy arról légifelvételeket készítsenek. A két kisgép a várhegy fölötti légtérben összeütközött.

Mindkettő lezuhant: az egyiknek letörött a szárnya, a pilótája és az utasa nem tudott kiugrani, míg a másik, a Storch típusú gépben utazó két személyt az egyelőre még ritkán használatos, automatikusan kinyíló, az egész géptestet zuhanását fékező mentőernyő mentette meg. Gépük a fennakadt az erdei fák ágain, őket sokkos állapotban, de testi sérülés nélkül a rózsahegyi kórházba vitték megfigyelésre. Két óra múltán távozhattak a kórházból. A lezuhant gépek roncsait, műszereit a rendőrség alapos vizsgálatnak veti alá.

A szakértő első észrevételezése szerint ha a pilóták tapasztalt repülők voltak is, azzal aligha számoltak, hogy a dombos térség fölött milyen szeszélyes, rendszerint előre nem látható légáramok mozognak – mondta el Igor Mahút.

Egy szlovák légioktató szerint ha kiderül, hogy a balesetet a rádióösszeköttetés nélkül repülő gépek valamelyikének pilótája okozta, akkor Szlovákiában is eljárás indítható ellene. A két lezuhant gép a maga kategóriájában igen biztonságosnak számít.

A szerencsétlenebbül járt Apollo Fox típusú kisrepülő rendkívül könnyű, összsúlya két utassal együtt sem több ötszáz kilónál, nagyon jó repülési tulajdonságokkal bír, igen szívós, bajnoki teljesítményeket is jegyző típus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik