Belföld

Bővült az M7-es

A pénteken átadott M7-es szakasszal kezdetét vette a jövő évi választási kampányt megelőző autópálya-átadási dömping.

A tervek szerint jövő májusig 222 kilométernyi autópálya és gyorsforgalmi út valósul meg, míg 2007 végéig további 379 kilométert nyitnak meg a forgalomnak. Az autópálya-átadások a választásokig összesen tíz alkalommal jelentenek szereplési lehetőséget a kormány tagjainak.


Pénteken helyezték forgalomba a 65 milliárd forintból elkészült Balatonszárszó és Ordacsehi közötti 20 kilométernyi szakaszt. A fővárosból a Balatonra utazóknak azonban továbbra sem adatik meg a lehetőség, hogy végig gyorsforgalmi úton haladjanak, ugyanis az M7-es Zamárdinál továbbra is véget ér. Az autópálya-rendszerhez egyáltalán nem kapcsolódó szakaszt azonban már péntek délután is csak a teljes hálózatra érvényes matricával használhatják az autósok.


A menetrend


Idén további négy szalagátvágásra számíthatunk. Beüzemelik az M0-ás körgyűrű M5-t a 4-es számú főúttal összekötő szakaszát, valamint ezzel párhuzamosan a Vecsést és Üllőt elkerülő gyorsforgalmi utat. Mindkét útszakasz 13 kilométer hosszú és novemberben veheti használatba a nagyközönség.


Ezután decemberben adják át a régóta ígért, Szeged-Kiskunfélegyháza közötti 49 kilométeres szakaszt. Ezzel egy újabb nagyváros válik elérhetővé a fővárosból autópályán. Még idén elkészül az M70-es autóút Tornyiszentmiklós-országhatár közötti 1 kilométeres darabja is.


Jövőre


2006-ban, egyelőre ismeretlen időpontban nyitják meg a Szegedet az országhatárral összekötő 14 kilométeres sztrádaszakaszt. Még a választások előtt, márciusban birtokba vehetik az autósok az M3-as Nyíregyházát elkerülő, 24 kilométeres és a Debrecent elkerülő M35-ös, 13 kilométeres szakaszát. Szintén márciusban készül el az M0-ás körgyűrű M6-os autópályát és az Érdi-tetőt összekötő 11 kilométeres szakasza, valamint az M6-os autópálya Érdi-tetőt Dunaújvárossal összekötő 59 kilométeres szakasza.
Áprilisban pedig tovább bővítik az M7-est, egy Ordacsehit Balatonkeresztúrral összekötő 26 kilométeres szakasszal.


Jövő novembertől pedig Budapestről Balatonkersztúrig autózhatunk zavartalanul az autópályán.


Decemberben szintén a következő kormány adhatja majd át az M35-ös Görbeházát Nyíregyházával összekötő 39, a Görbeházát Debrecennel összekötő 35 kilométeres darabját. A decemberi átadás-dömping során vehetik birtokba az M7-es Nagykanizsa-Becsehely közötti 17 kilométeres, valamint az M8-as Dunaújvárosi Duna-híd valamint az 51 számú főút Dunavecse-Apostag elkerülő szakaszának összesen 14 kilométeres részét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik